Annons

Socialjouren kritiseras för miss vid rymning

En ungdom från Alvesta kommun rymde från ett behandlingshem. Efterlysningen dröjde flera dagar, eftersom socialjouren i kommunen inte visste vad de skulle göra. Nu kritiseras man av Socialstyrelsen.
Alvesta • Publicerad 29 oktober 2010

Socialjouren i Alvesta informerades om att ungdomen, omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga), hade rymt eftersom det är nämndens ansvar att polisanmäla en sådan händelse.

Men det visste inte den sociala jouren som vid tillfället bemannades av Per Ribacke, ordförande i nämnden för barn och ungdom. Därför dröjde det innan polisen kunde gå ut med en efterlysning.

Annons

”Han sa att han inte vet hur han ska göra och att han bara är politiker”, skriver anmälaren.

Närmare två och ett halvt dygn efter försvinnandet går det ut en efterlysning, och ungdomen omhändertas.

”Är det verkligen rätt att en ungdom som är omhändertagen enligt LVU ska kunna röra sig fritt ute i samhället så många dygn när det finns risker för hans liv? Ska man inte känna till hur det praktiskt fungerar när man sitter i den sociala jouren?”, skriver föräldern i anmälan.

Socialstyrelsen konstaterar att det finns brister i den sociala jouren i Alvesta. Bland annat ska man säkerställa att polismyndigheten vet vem som har jouren och att den personen är nåbar. De som arbetar inom jouren ska också veta vad som förväntas av dem.

– Vi tar åt oss av kritiken och ska vidta de åtgärder som krävs för att få en bra verksamhet, säger Per Ribacke.

Den sociala jouren upprätthålls av nämndens presidium, det vill säga tre politiker, som använder sig av ett rullande veckoschema. Det finns ingen jour- eller beredskapsorganisation gällande tjänstemän.

– Men i förlängningen krävs det, säger Per Ribacke. Vi politiker kan inte vara fullt insatta i lagar, regler och ärenden. I det här fallet var tjänstemannen som kontaktades inte tillräckligt insatt i ärendet på grund av felaktig information.

”Han sa att han inte vet hur han ska göra och att han bara är politiker.”

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons