Annons

Vida varslar i Vislanda

Sågverkskoncernen Vida varslar totalt 40 personer vid sina anläggningar i Vislanda och Hjältevad när produktionen dras ned med tio procent.
Alvesta • Publicerad 3 oktober 2012

Produktionsminskningen sker genom en övergång från tre till två skift vid de två sågverken. Varslen fördelas lika på anläggningarna och förhandlingar med facken inleds direkt.

Den låga konsumtionen av trävaror i Europa och USA ligger bakom åtgärden liksom bedömningen att situationen kan bli långvarig.

Annons

– I Europa har byggnationen gått ner med 20 procent sedan 2009 och i USA med 65 procent sedan 2008.

– Vi levde bra en svag svensk krona till för 1,5 års sedan. Men sedan 2009 har kronan faktiskt stärkts med 15-20 procent och med sju, åtta procent bara sedan i juni i år, säger Santhe Dahl.

– De marginalerna finns inte. Vi konkurrerar ju med tyskar, österrikare och finnar som säljer och har kostnaderna i euro. Vi tappar helt enkelt marknadsandelar, säger han.

Något ljus i tunneln kan inte skönjas. Han tror den svag byggnationen håller i sig under lång tid samtidigt som den starka kronan också håller i sig liksom oron i Europa.

– Då måste vi försöka anpassa produktionen.

Vid sidan av Borgstena är Vislanda med 85 anställda innan varslet och Hjältevad med 95 koncernens största sågverk.

Varför dras det ned just på de sågverken?

– Där körs det treskift och vi har gjort bedömningen att dra ner produktionen genom att ta bort de dyrare skiften. Totalt innebär det att årstakten på omkring 1,25 miljoner kubikmeter sågade varor minskas med 120 000 kubikmeter.

Är fler åtgärder att vänta?

– Det kan inte uteslutas, men det finns inga tankar eller planer på det i dag. Nu handlar det om att härda ut, vända på allt och anpassa sig. Hela branschen har det tufft, nyligen varslade till exempel de två största sågverken i Dalarna liksom mellanskog och Södra, konstaterar han.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons