Annons

Vislanda hembygdsförening ärver miljoner

Vislanda hembygdsförening har ärvt nästan 2,5 miljoner kronor efter Bengt-Olof Samuelsson.
– De ska förvaltas enligt hans önskemål och det är för hembygden, säger Bertil Olsson.
Alvesta • Publicerad 30 augusti 2014
Bertil Olsson blev överraskad när Vislanda hembygdsförening skulle bevara och förvalta upp emot 1000 bonader.
Bertil Olsson blev överraskad när Vislanda hembygdsförening skulle bevara och förvalta upp emot 1000 bonader.Foto: 

Än är det inte bestämt vad som ska hända med pengarna men de ska gå till att främja lands­bygden.

Bertil Olsson är ordförande i Vislanda hembygdsförening.

Annons

– Vi kan tänka oss att gynna någonting annat här i Vislanda. Andra föreningar här i Vislanda eller personer som gör någonting bra för samhället och bygden, säger han och fortsätter:

– Vi kan skapa något stipendium till exempel för någon som gör någonting bra som har med hem­bygden att göra. Sådana tankar har vi men vi har inte bestämt någonting än.

Vislanda hembygds­förening har också ärvt ungefär 1 000 jul- påsk- och sommarbonader. De har ärvt LP-skivor, kassettband och CD-skivor med dansbandsmusik, konst, porslin och VHS-filmer. Allt detta ska bevaras och förvaltas av Hembygdsföreningen i Vislanda.

Bengt-Olof Samuelsson bodde i Alvesta i större delen av sitt liv men när han pensionerades flyttade han till sitt barndomshem i Hjulsryd utanför Vislanda. Han arbetade på Posten hela sitt yrkesliv, först i Vislanda och sedan i Alvesta.

Enligt Bertil Olsson var han mycket intresserad av djur och natur och av gammalt lantbruk. Bengt-Olof Samuelssons far var hästkarl och en duktig lantbrukare.

–  Det kan man se på de här bonaderna, det är väldigt mycket hästar, säger han.

I början av augusti användes arvpengarna för första gången. Då var det auktion i Vislanda och hembygdsföreningen köpte en häst gjord av Johan ”Snettingen” Nordgren.

– Vi har gjort en insats i och med att vi köpte hem den här hästen. Då har Bengt-Olof varit med och betalat den, kan man säga. Det är sådant han tyckte om, han gillade hästar, säger Bertil Olsson.

Linnéa Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons