Annons
Nyheter

Berg får miljon till nya projekt

Ett första föreberedande projektet har lett till att Berg, några mil norr om Växjö, nu beviljats ytterligare drygt en miljon kronor för att utveckla bygden. Det handlar om två projekt inom Leader Linné.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010

-Det känns kul, ganska fantastiskt att en så liten bygd kan få det här stödet. De som sammanställt ansökningarna har varit duktiga samtidigt som vi haft bra samarbete med kommunen, säger Lars-Erik Persson, ordförande för Bergs sockenråd.

Det ena projektet heter Lärande bygd och löper över två år. Projektet ägs av Elin Wägners stiftelse Lilla Björka och ska ledas av Maria Richter-Simsek.

Annons

Hon var tidigare i år halvtidsanställd huvudperson när nätverk byggdes och idéer fångades upp i bygden via otaliga möten under det första, drygt halvårslånga Leaderprojektet.

Tanken är att utveckla Lilla Björka och hålla intresset vid liv för författaren, debattören och akademiledamoten Elin Wägners gärning.

Det andra projektet är ettårigt och ägs av Bergs sockenråd.

-Vi ska bland annat utveckla en hemsida, ta fram broschyrer om Berg och kringliggande byar och genomföra några ungdomsaktiviteter. Dessutom ska fina naturområden och kulturlämningar räddas från igenväxning, säger Lars-Erik Persson.

En stor publikdragande begivenhet i bygden är den årliga Bergveckan veckan efter midsommar.

-I nuvarande tappning och omfattning har den genomförts i minst tio år. Tidigare var det under många år ett arrangemang i betydligt mindre skala. Det var Lädja badplatsförening om började det hela som midsommarfest och utställning, säger Lars-Erik Persson.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons