Annons
Innehåll från Lessebo kommun

Lilly och Isac har hittat hem

Just nu är det många som har lyft blicken och vill bygga ny villa i Lessebo kommun. Speciellt är intresset stort i Hovmantorp. Men det är inte bara nya villor som byggs. Lilly och Isac fann sin drömkåk utanför Skruv med plats för hästarna och hunden Sirius.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Här saknas innehåll

Trenden att flytta till lugnet märks i Lessebo kommun. Att bo i mindre tätort eller ute på landet lockar allt fler. Några som hittat sin nya plats i tillvaron är Lilly och Isac Mihlté. De flyttade till Skrämbohult strax utanför Skruv efter några år i Stockholm.

– Från start så förälskade vi oss i den här gården, säger Lilly. Den är vårt centrum, nära till det vi behöver och många av våra släktingar.

När Lilly och Isac började leta efter hus så var siktet inställt på sydöstra Sverige där många i familjen och släkten redan bor. Med ett hus utanför Skruv så har de nära till både Blekingekusten med Karlskrona samt Kalmar och Växjö.

”I Stockholm kände vi knappt våra grannar men här är det helt annorlunda.”

Både Lilly och Isac är anställa på Lessebo kommun och arbetar i Lessebo. De samåker till arbetet och på väg hem så brukar Isac cykla den knappa 1,5 milen från jobbet. Hemmet består av en fastighet på 1,5 hektar men ingen skog, det var de inte heller ute efter. Det som var viktigare var en plats att kunna ha hästar på. Förutom bostadshuset finns ett stall och en vagnhall.

De har bott i Stockholm där Isac studerade. Sista terminen så hade de redan flyttat till Småland och det fungerade bra då det mesta av studierna var på distans. Lilly kan ibland sakna utbudet av caféer men menar att det är överlägset bättre att kunna gå ut med en kopp kaffe och sätta sig i hängfåtöljen.

– I Stockholm kände vi knappt våra grannar men här är det helt annorlunda. När vi var nyinflyttade kom folk på besök och lämnade blommor, säger Isac och klappar om hunden Sirius som nyfiket lyssnar på samtalet.

– I Stockholm kände vi knappt våra grannar men här är det helt annorlunda, säger Isac och klappar om hunden Sirius som nyfiket lyssnar på samtalet.
– I Stockholm kände vi knappt våra grannar men här är det helt annorlunda, säger Isac och klappar om hunden Sirius som nyfiket lyssnar på samtalet.
”Våga satsa, skaffa en plan men var flexibel för det kommer dyka upp saker som ändrar planen.”

Det är ett socialt hus och många kommer på besök. Under sommaren blir det mycket grillande när föräldrar, släkt och vänner kommer på besök. Ibland är det kompisar från Stockholm och då brukar det bli arbetsläger på gården. När de är själva så börjar en vanlig dag på sommaren med att Lilly går ut till hästarna, rider och sen kommer tillbaka lagom till frukost.

– Jag får påminna Isac om att ta en paus under dagen, skrattar Lilly och tittar på Isac. Det finns mycket att göra men vi hinner med och tar saker efter hand. Över frukosten brukar vi planera upp dagen och bestämma vad vi ska göra under dagen, säger Lilly.

– Just nu håller vi på att ordna till logen så den kan vara festlokal, säger Isac. Sen planterar vi en häck också.

Både Lilly och Isac berättar att de prövar sig fram i huslivet. Deras råd till andra som går och funderar på att flytta till landet är tydligt: Våga satsa, skaffa en plan men var flexibel för det kommer dyka upp saker som ändrar planen.

Båtplats i Lessebo.
Båtplats i Lessebo.

Nära till allt

I Lessebo är det nära till allt – förskola, skola och annan service. Det är kort väg till bussen eller tåget, Lessebo och Hovmantorp, och det går utmärkt att pendla till jobbet i Växjö och Kalmar.

Här finns byggklara tomter

Nyfiken på vad det kostar och hur man skaffar byggklar tomt i Lessebo kommun? Markpriserna skiljer sig åt mellan kommunens orter. Nedan är ett prisexempel och länk till mer information.

Prisexempel:

Tomtpris (exempel på 75 kr/m2) 75 000 kr

Anläggningsavgifter 131 641 kr

Lagfart 1 575 kr

Elanslutning 37 500 kr

Fiberanslutning 16 500 kr

Bygglov 23 600 kr

Nybyggnadskarta 5 500 kr

Totalt: 291 316 kr

Här hittar du mer information om byggklara tomter.

Båtplats i Lessebo.
Båtplats i Lessebo.

På gång i Hovmantorp och Lessebo

I Hovmantorp är just nu intresset stort för att bygga nytt. Området Törnrosa är slutsålt med flera inflyttade. Under 2022 planeras nya tomter i östra och västra Hovmantorp som kommer släppas till tomtkön. I södra Hovmantorp mot Ormeshaga planeras tomter som är tänkta att säljas till högstbjudande under 2023.

I det natursköna området Djurhult i Lessebo finns 17 detaljplanelagda tomter. Hälften av tomterna räknas som strandnära och ligger på gångavstånd till badplats och småbåtshamn. Det vackra läget vid sjön Läen ger tillgång till inbjudande promenadstråk och goda fritidsmöjligheter.

Läs mer om de nya områden i Hovmantorp och Lessebo här.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se