Annons
Innehåll från BLOMSTERLANDET I VÄXJÖ

Så får du granen att hålla längre

Hur får man granen att hålla längre? Märkligt nog kan bästa tipset vara att köpa den redan nu. Då vet du att granen är färsk. Sedan gäller nytt snitt och mycket vatten tills det är dags att ta in den.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

– Den smarta köper sin gran tidigt. Då finns det många att välja mellan. Se till att granen får ett färskt snitt och fyll på med vatten. Låt den stå i trädgården eller på balkongen tills det är dags att ta in den, säger Jimmy Olofsson, trädgårdsmästare på Blomsterlandet i Växjö.

Julgranen gjorde en smygande entré i svenska hem först i mitten av 1800-talet. Idag är julgranen en tradition vi inte kan vara utan. Den klassiska gröna och doftande granen har fortfarande huvudrollen i majoriteten av alla svenska julhem.

– Men, den är inte så poppis när den börjar barra, konstaterar Jimmy.

”Så får du granen att hålla hela vägen till tjugondedag Knut”

Tills nyligen var det mer eller mindre helgerån att ta in sin gran före lillejulafton men på senare år har vi kunnat se ett tydligt trendbrott. Många familjer köper sin gran lagom till första advent för att vara säkra att få en färsk gran som håller länge.

– Det bästa är att köpa granen redan nu, då vet man att den färsk. Ställer man den i vatten så håller den hela vägen till tjugondedag Knut, säger Jimmy.

Vilken är din favorit? Just nu är Blomsterlandet fylld med julstjärnor i alla möjliga fantastiska nyanser av rött och rosa.
Vilken är din favorit? Just nu är Blomsterlandet fylld med julstjärnor i alla möjliga fantastiska nyanser av rött och rosa.

Magnecyl i julgransfoten – är det tricket som får granen att stå grön och grann i stugan? Det finns gott om husmorsknep, men vilka är de mest effektiva?

Skötselråden är överraskande enkla när vi frågar proffset Jimmy Olofsson på Blomsterlandet i Växjö.

Här är Jimmys fyra bästa råd:

1. Klassiska skötselråd räcker gott

– Tricket är att köpa en färsk gran. Känn att den är tung och spänstig i grenarna. Väl hemma så sågar du en ny snittyta, och ger den vatten direkt. Väntar du, så torkar ytan och det bildas en ”skorpa”. Då kommer den inte att dricka någonting. Det är det absolut vanligaste felet! säger Jimmy.

Ett annat misstag är att man använder en alldeles för liten julgransfot och måste hugga stammen smalare för att få plats. Då är det risk att barken inte hamnar i vattnet. Men det är ju den som transporterar vattnet till grenarna och barren.

2. Ta in julgranen direkt

Förr när vintrarna var riktigt kalla kunde acklimatiseringen av granen bestå av en ganska lång procedur, men nuförtiden när vintrarna i allmänhet är milda går det alldeles utmärkt att ställa granen inomhus direkt. Behåll gärna nätet på.

– Nätet är egentligen bara till för att underlätta vid transporten, men det gör nytta under färden genom hallen också. Mitt tips är att ta av nätet först när granen står på sin plats. Det är ju synd om man viftar ner värdefulla vaser eller annat som riskerar att störa julefriden, säger Jimmy.

3. Vattna julgranen varje dag

Väl på plats vill granen ha vatten, eventuellt med en liten dos vanlig växtnäring i. Därefter gäller det att dagligen hålla koll på vattennivån.

– Går granen torr, då börjar den garanterat barra och då finns det tyvärr inga knep som räddar den. Kom ihåg att vattna din gran – ett enkelt, klassiskt och superviktigt tips.

4. Mindre barrande granar

Finns det någon gran förutom plastgranen som barrar mindre än andra? Som står grön och grann i stugan riktigt länge?

– Ädelgranen håller längre och bättre än andra granar, och nuförtiden är det knappt någon prisskillnad. Vill du ha en kvalitetsgran är du välkommen till oss på Blomsterlandet. Här får du alltid hjälpen och råden du behöver.

– Det absolut vanligaste felet är att man glömmer att såga ett nytt snitt innan man ställer sin gran i vatten, säger Jimmy.
– Det absolut vanligaste felet är att man glömmer att såga ett nytt snitt innan man ställer sin gran i vatten, säger Jimmy.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se