Annons

Alltid är det någon annan som ska göra det

I Smålandsposten den 12 september tycker Centerpartiet att vi ska äta kött som vanligt och företrädare för flygindustrin anser vi ska fortsätta flyga som förut. Att det ska vara så förtvivlat svårt att inse att vi påverkar våra koldioxidutsläpp i varje val vi gör – inget område är fredat. Det skriver Anders Inganni och Christine Tidåsen.
Debatt • Publicerad 20 september 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Inganni och Christine Tidåsen tycker att vissa Centerpartister och företrädare för flyget verkar vara mer måna om att slå vakt om bönders och flygets nuvarande verksamhet än om jordens framtida befolknings.
Anders Inganni och Christine Tidåsen tycker att vissa Centerpartister och företrädare för flyget verkar vara mer måna om att slå vakt om bönders och flygets nuvarande verksamhet än om jordens framtida befolknings.Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Det gäller även maten och flyget. 10 procent av jordens befolkning står för 50 procent av utsläppen. Vi svenskar tillhör de tio procenten. Vi måste minska våra utsläpp. I dag släpper varje svensk ut motsvarande 10,1 ton koldioxidekvivalenter per år när importen är inräknad och exporten exkluderad. Vi ska ner till två. Helst ett för att klara klimatmålet. Ett ton koldioxid motsvarar cirkus 435 liter bensin. Eller 40 kg nötkött. Sen är din koldioxidbudget slut för året.

Matens avtryck är drygt tredjedel av utsläppen då hela kedjan från produktion till konsumtion tas i beaktan. Köttproduktion är den stora boven. På 1990-talet åt vi 60 kg per person, 2017 87 kg. Globalt är snittet 40 kg (svensktkott.se); behöver svenskar mer kött än andra?

Annons

Byt ut nötkött. Pannkakor går precis lika bra att göra på mjölk från växtriket. Till ett kilo ost behövs 10-15 l mjölk. Bönors utsläpp är bara 0,5 kg och de allra flesta grönsaker och spannmål ligger under kilot. Så ät så mycket vego som möjligt. Köp efter säsong och närodlat för att slippa långa transporter. Vill du väldigt gärna ha nötkött finns naturbeteskött. Det är bättre för den biologiska mångfalden än vanligt mataffärskött.

Transporter står för en tredjedel av växthusgaserna (trafikverket.se). Flygets utsläpp går åt helt fel håll i världen - det ökar. ”Boven” är särskilt att lågprisflyget gjort att vi flyger oftare. Flyg bara på sträckor om inga andra alternativ finns. Har du en hyfsat ny bensinbil? Fundera på att investera 30 000 kr i bilen och bygg om den till biogas. 100 procent förnybart är betydligt bättre än 100 procent fossilt. Bensin och biogas kostar ungefär lika mycket - men biogasbilen drar cirka 30 procent mindre.

Du kommer längre för samma peng. Dieselbilar kan tankas med HVO; gör det. Åk kommunalt, cykla eller promenera kortare sträckor. 70-80 procent av alla resor i tätort är under fyra kilometer (trafikverket.se). Bättre för hälsan och mindre avgaser. Partiklar och avgaser ligger bakom 2800 dödsfall per år. Skaffar du en elbil och laddar den med förnybar el kan du köra precis hur mycket du vill. Växthusgasutsläpp noll. För kom ihåg – du påverkar i varje val du gör.

Vi svenskar ändrar våra val, våra vanor. Det syns i statistiken. Köttätandet minskar. Flygandet minskar. Det är väldigt hoppingivande, även att vissa Centerpartister och företrädare för flyget verkar vara mer måna om att slå vakt om bönders och flygets nuvarande verksamhet än om jordens framtida befolknings.

Men vi är alla del av historien om Alla, Någon, Vem-som-helst och Ingen. Ett arbete skulle utföras och Alla trodde att Någon skulle göra det. Vem-som-helst hade kunnat göra det, men Ingen gjorde det. Någon blev arg därför att det var Allas uppgift. Alla trodde att Vem-som-helst kunde göra det, men Ingen insåg att Alla skulle strunta i det. Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon, när Ingen gjorde vad Vem-som-helst kunde ha gjort!

Vi måste alla bidra efter vår förmåga. Varenda en, men politiker och organisationer ska skapa förutsättningar för våra val. Men se till och dra ned på dina utsläpp självmant. Påverka dina nära och kära att göra samma.

Prata om klimatkrisen i alla möjliga sammanhang. Var lite lagom jobbig. Och påverka företag, organisationer att ställa om. Samt rösta på politiker som skapar de bästa förutsättningarna för en snabb övergång till det fossilfria.

De länder som inte följer med i utvecklingen mot den fossilfria cirkulära världen kommer hamna hopplöst på efterkälken ekonomiskt. Sverige har enorma konkurrensfördelar att ta om vi är proaktiva. Men då får vi alla vara den där någon annan som faktiskt gör något!

Anders Inganni, pappa och Fil Mag i molekylärbiologi samt MD-kandidat

Christine Tidåsen, mamma och PhD, doktor i entreprenörskap och marknadsföring

Båda medlemmar i Bensinupproret 3.0

Annons
Annons
Annons
Annons