Annons

Är en ny arena rimligt när skatten måste höjas?

Fråga om ny ishall i Tingsryd har sådana konsekvenser för framtiden att den inte utan vidare kan lämnas till de beslutsfattare som råkar styra just denna valperiod, tillsammans med några enskilda näringsidkare med ”visioner”.
Insändare • Publicerad 31 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
LarsErik Tobiasson tycker att det känns verklighetsfrämmande att det diskuteras nya ishallar i Tingsryd.
LarsErik Tobiasson tycker att det känns verklighetsfrämmande att det diskuteras nya ishallar i Tingsryd.Foto: Emelie Olsson

Snart höjs skatten för att räcka till lagstadgade kommunala plikter. Då det inte väntas räcka sparar kommunen i detaljer, en brandman i Rävemåla, ifrågasätter badhuset i Linneryd, minskar budget för skolmat. Det är några aktuella exempel. Hur man i detta läge kan diskutera en eller två nya ishallar känns verklighetsfrämmande.

Enligt den information jag fått kostar ishockeyn nu kommunen ungefär sju miljoner om året. Med ny hall talas om 20-30 miljoner, varje år. För även om någon annan bygger är det kommunen som ska betala hyra och drift.

Annons

Nyligen hölls ett informationsmöte i Wasaskolan om förslaget till nytt planprogram för Mårslyckeområdet. Vid frågestunden kom mycket att handla om befintlig verksamhet, camping, tennisklubb, ridklubb, Lions loppis i prästgårdens gamla ladugård och inte minst oron för en exploatering bland redan boende i området kring Kurorten.

Men en fråga gick man runt, som katten kring den heta gröten: avsättandet av ett område för ”besöksnäring, sport- och fritidsaktiviteter”, mellan Urshultsvägen och Linders/Carlqvists. Och trots att kommunens tjänstemän förnekade ett samband kommer man ändå inte ifrån misstanken att det handlar just om planerna för en eventuell ishall, lokaliserad ungefär där Lions loppis är idag. Först ska planen tas i början av nästa år, därefter kan beslut om ny ishall tas senare i vår.

Låt oss få se kalkylerna. Vi som bor i hela Tingsryds kommun behöver få veta vad kommunens åtagande blir i god tid innan detta beslutas. Att hockeyn gett och ger Tingsryd stor goodwill är otvetydigt. Men är det rimligt att binda sig för att lägga väldigt mycket pengar, varje år under många år framöver, när man redan tvingas höja skatten för att klara kostnader som man inte kommer undan? Den saken behöver i vart fall diskuteras. Inte minst på denna sida.

LarsErik Tobiasson

Annons
Annons
Annons
Annons