Annons

Är fyra turers bredvidgång tillräckligt för vikarier i vården?

Läste i Smålandsposten att sommar­vikarier tappat en äldre man på Nicklagården ­vilket resulterade i ambulansfärd. Mänskligt slarv, och personen ifråga arbetar inte längre kvar enligt artikeln.
Insändare • Publicerad 1 augusti 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enligt artikeln får ny­anställda en upplärning på fyra turer, två på dagen och två på kvällen. Det tycker jag låter orimligt lite för att lära känna personerna som bor på våra boenden. De som bor på särskilt boende i dag hör ofta till de äldsta och mest sköra personerna i samhället och som ofta kräver omfattande insatser. Jag vet inte någon statistik gällande utbildade timvikarie, alltså hur många som faktiskt är undersköterskor men av någon anledning har jag en känsla att en hel del av dem som anställs inte har denna utbildning.

Fortsättningsvis ska dock arbetet med lift enbart användas då ordinarie personal finns på plats. Det verkar för mig då ganska komplicerat att använda liftredskap, eller?

Annons

Är inte lösningen på problemet en bättre bredvidgång med flera dagar då ordinarie personal också hinner få en känsla för vilka de kommer att arbeta tillsammans med? Kanske det finns personer som inte bör arbeta inom yrket, eller personer som behöver en längre bredvidgång men inte vågar säga något? Arbetet på våra särskilda boenden är utmanande och kräver kunskaper inom många områden.

Det är ändå de äldsta och oftast mest sköra personerna i vårt samhälle som bor där och som borde garanteras ett respektfullt och tryggt om­händertagande.

Nina Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons