Annons

Besparingar i Växjö – på vems bekostnad?

Med sorg i hjärtat, besvikelse och vrede läste jag i tidningen för en vecka sedan att politikerna i Växjö har beslutat att lägga ner (”skrota”) Psykoterapiteamet i Växjö för att spara tre miljoner kronor.
Insändare • Publicerad 3 december 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I skolvärlden går det vid tidig ålder se barn och familjer som kommer att behöva någon form av stöd. Hjälpen ska sättas in tidigt och inte när problemen har blivit befästa, skriver Karin Svensson
I skolvärlden går det vid tidig ålder se barn och familjer som kommer att behöva någon form av stöd. Hjälpen ska sättas in tidigt och inte när problemen har blivit befästa, skriver Karin SvenssonFoto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vad är tre miljoner i förhållande till vad de framtida kostnaderna kan bli, när barn och familjer far illa och mår dåligt?

Många barn/ungdomar/familjer har relativt snabbt kunnat få hjälp av ett väl fungerande team.

Annons

Förvaltningschefen säger att de ska försöka hitta bästa lösningen för varje familj och barn. Hur lång tid tar det och vad händer under tiden?

Köerna till BUP är jättelånga och väl framme får man träffa olika personer. Man förlorar kontinuiteten och det är förödande! Psykoterapiteamet har samverkat med barn, familj och skola.

Jag har jobbat som lärare/speciallärare hela mitt yrkesliv, cirka 45 år, och har varit med om många olika turer. I skolvärlden kan man redan vid tidig ålder se barn och familjer som kommer att behöva någon form av stöd. Hjälpen ska sättas in tidigt och inte när problemen har blivit befästa. De framtida kostnaderna kan i förlängningen bli mycket stora. Resurserna i skolan är knappa.

Jag förstår att alla kommuner måste spara och se över sin ekonomi.

Inte sällan drabbar dessa neddragningar ensamstående föräldrar, som upplever att de har svårt att räcka till och med en ekonomi som inte vill gå ihop.

Det är inte de ”små” och redan utsatta i samhället som ska stå för besparingarna.

Beslutet är taget, men det borde ha funnits andra sätt att spara på.

Karin Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons