Annons

Bredband till alla

Dessa tider visar på vikten av att alla måste ha tillgång till bredband med hög kapacitet. En fråga Centerpartiet har kämpat för länge. Det skriver Anders Franzén (C).
Debatt • Publicerad 16 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla medborgare ska ha tillgång till ett snabbt och stabilt bredband, anser Anders Franzén (C).
Alla medborgare ska ha tillgång till ett snabbt och stabilt bredband, anser Anders Franzén (C).Foto: Helena Landstedt/TT

Kanske en sliten klyscha, men i dessa coronavirusets negativa tider pekar rubriken på vad som är särskilt viktigt för många. Tillgång till bredband med hög kapacitet för alla som har företag, arbete, skola och förtroendeuppdrag. Något som Centerpartiet har kämpat för länge.

Aldrig har vi väl träffats så lite men umgåtts så mycket. Vi har allt fler kontakter och möten över det digitala nätet.

Annons

Många är i dag förvisade till att jobba i hemmet. Möten i nämnder, styrelser och bolag liksom skolarbete sker nu i betydande omfattning via Skype, Teams, Google Classroom och andra digitala former.

Tyvärr är det fortfarande alltför många som inte har det lokala fibernät som krävs för att kunna koppla upp sig och utföra sina arbetsuppgifter eller delta fullgott i digitala möten. Det räcker inte att det finns ett lokalt nät i tätorter. Många bor och verkar ute i de mindre orterna och på landsbygden.

Datainfrastrukturen måste nå ut till alla. Detta är vår hjärtefråga som blivit än viktigare nu. Wexnet har gjort och gör en god insats för att Växjöbor och andra länsbor ska ha tillgång till bredband men de har fortfarande ett viktigt uppdrag att slutföra. Vi är inte nöjda förrän de eller andra nätbyggare nått ut med fiber till alla.

Medborgarna vänjer sig nu vid att den digitala kommunikationsformen gäller fullt ut och då måste tekniken fungera och kapaciteten vara fullgod. Centerpartiet arbetar målmedvetet för att hela Sverige skall leva på samma heltäckande digitala villkor.

Anders Franzén, ordförande Växjö Centeravdelningen

Annons
Annons
Annons
Annons