Annons

Delade turer en styggelse för arbetsmiljön

Den tidigare socialdemokratiskt ledda majoriteten i Region Kronoberg och Kommunal Hälso-Sjukvård och Trafik Kronoberg kom under 2018 överens om att de delade turerna skulle vara ett minne blott vid årsskiftet.
Debatt • Publicerad 14 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I den budget och flerårsplan som den S-ledda majoriteten tog fram framgick detta också tydligt. I överenskommelsen fanns också bibehållen tredje helgtjänstgöring med. Detta förslag backades också upp av enskilda centerpartistiska ledamöter. Med den nya borgerliga majoriteten i Region Kronoberg har dock frågan monterats ned i betydelse vilket framgår i den budget man lagt. Frågan ligger där skriven i framtiden!

För Kommunal och Socialdemokraterna är det oerhört viktigt att få bort den styggelse de delade turerna utgör för arbetsmiljön. Inte minst drabbas de kommunalare som bor utanför Växjö av de långa arbetsdagarna med uppstyckade arbetspass med mellanliggande håltimmar. De delade turerna har också påverkan på familjelivet med dess olika helgaktiviteter. Dessutom blir återhämtningsfasen efter helgtjänstgöring med delade turer betydligt längre. Kort sagt innebär helgtjänstgöring med delade turer en dålig arbetsmiljö vilket heller inte gynnar Region Kronoberg. En överstressad personal är heller inte till fördel för patientsäkerheten. Vi anser därför att den borgerliga majoritetens tystnad i frågan är synnerligen förvånansvärd.

Annons

Vi begär av denna anledning att ärendet behandlas på nytt och att erforderliga resurser tillförs för att lösa frågan med borttagande av delade turer med fortsatt tjänstgöring var tredje helg.

Styrelsen för Kommunal Hälso-Sjukvård och Trafik Kronoberg

Jenny Sjöström, Ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons