Annons

Den ekologiska omställningen ska minska, inte öka

Sverigedemokraterna svarar Jonas Carlberg på KRAV som i Smålandsposten den 6 augusti skrev att Kronoberg behöver öka den ekologiska omställningen.
Replik • Publicerad 14 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arlas ekologiska produkter är KRAV-märkta.
Arlas ekologiska produkter är KRAV-märkta.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Lobby-organisationen KRAV ställer krav på Kronoberg att öka den ekologiska omställningen. Läsaren tror kanske att exempelvis staten står bakom KRAV men så är inte fallet. Själva poängen med föreningen är att opinionsbilda för ekologisk mat. Vilket man varit framgångsrika med under lång tid. Inte minst i Växjö och Region Kronoberg. Fram till 2016 ökade KRAV sin omsättning för varje år och antal anställda ökade till 35 stycken. Den framgång som KRAV ridit på med eko mat bröts 2017 då omsättningen minskade med 20 procent. KRAV själva förklarade det med ett minskat intresse för ekologiskt i media. Med andra ord har röster kommit fram som ifrågasätter nyttan med eko. Som inte finns vare sig för klimatet eller hälsan. Ju mindre pengar desto färre anställda lobbyister. I dag har KRAV 28 anställda.

Det är i ljuset av detta som lobbyisten och affärsområdeschef lantbruk Jonas Carlberg KRAV skriver sin debattartikel om att Kronoberg behöver öka sitt inköp av ekologiskt. En viktig anledning varför eko har ökat i Sverige är de dyra statliga subventioner som Miljöpartiet drivit igenom. Branschen är dopad helt enkelt. Trots det är ekologiskt 30–50 procent dyrare. Att producera samma mängd ekomat som konventionell odling kräver betydligt större yta vilket medför ökat utsläpp av koldioxid vid skörd.

Annons

Det är märkligt att ett företag som Arla kan vara medlemmar i KRAV då den verksamheten lobbar mot resten av Arlas medlemmar. Arla påstås ägas av sina bönder, och de flesta bönder driver inte ekoverksamhet. Ändå anser Arla att det är rätt att vara medlem i en förening som aktivt försöker få bort majoriteten av deras medlemmar från marknaden.

Vi kan inte fortsätta att okritiskt ge ekobranschen gratis PR. Vi Sverige­demokrater är enda parti som vill minska ner på ekologiska inköp i Växjö kommun i vår budget. Vi ser hellre satsningar på närproducerat.

Christer Svensson (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons