Annons
Nyheter

Etiopien öppnar för investerare

Etiopiens besked att landet är berett att sälja andelar i statliga bolag öppnar för investerare att få tillträdde till en av världens största, orörda marknader. Samtidigt genomför regimen politiska reformer och sänder fredstrevare till grannlandet Eritrea.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Det framgångsrika flygbolaget Ethiopian Airlines och landets telekom- och energibolag är några av de statliga monopol som nu blir tillgängliga för inhemska och utländska investerare, enligt det styrande partiet EPRDF. Beskedet är en klar signal från premiärministern Abiye Ahmed, som kom till makten i april efter att ha utlovat en "ny politisk start".

””

Nödvändigt med reformer

Annons

Samtidigt varnar han för att om inte åtgärderna genomförs på rätt sätt kan det leda till en "återupprepning av det genomgripande rofferi som man kan se i många andra afrikanska länder och ett fördärv av Etiopiens välstånd".

Men trots att Etiopien och dess omkring 100 miljoner invånare har Afrikas snabbast växande ekonomi är reformerna nödvändiga, anser analytiker. Den statligt styrda ekonomin och de enorma investeringar som gjorts i infrastrukturprojekt har dränerat landet på kapital och inte lämnat något över till lokalt företagande.

””

Redo acceptera fredsavtal

Men den politiska vändningen i Etiopien gäller inte enbart ekonomin. Sedan Abiye Ahmed kom till makten har politiska fångar släppts och i tisdags godkände parlamentet regeringens beslut att upphäva det sex månader långa uppehållstillståndet två månader tidigare än planerat.

EPRDF uppgav också i tisdags att Etiopien är berett att "fullt ut acceptera och införa" det fredsavtal som man kom överens om med grannlandet Eritrea efter kriget 1998-2000. Länderna har haft en långdragen konflikt kring gränsstaden Badme som tillföll Eritrea av en FN-stödd kommission.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons