Annons

Företrädarna har skapat dagens läge i Uppvidinge

Har väldigt svårt att förstå debatten och återremissen som C med Patrik Davidsson, KD med Kicki Lindqvist, SD med Robert Fredriksson och Lpo med Kent Helgesson i spetsen drev igenom på det senaste kommunfullmäktige i Fröseke.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är inte på detta vis som man tar ansvar för sin kommun. Det tvingar bara fram en månads fördröjning med en stor extra kostnad. Den 30 juli bestämdes det om ett extrainsatt kommunfullmäktige och dessförinnan ska även ett extrainsatt kommunstyrelsemöte ske angående rambudgeten. Den här grupperingen har envisats med återremiss även i andra ärenden i tidigare kommunfullmäktige.

Jag har en fundering om hur ni tänker er hanteringen av allt ni har sparat kvar av underhållet av våra lokaler inom skolverksamheten? Förskolor, högstadier i Älghult och Åseda. Nottebäckskolan som inte ens kan anses vara en värdig arbetsmiljö för varken elever, lärare eller rektor. Samma sak gäller Lenhovdaskolan som är trång och behöver mer utrymmen. Vintergatan och särskolans lokaler som är underkända av arbetsmiljöverket. Hur har ni tänkt?

Annons

C och KD har varit i allians under åtta år och styrt kommunen. Det ni har lämnat efter er är ett rent konkursbo. Skryt med att vi är en skuldfri kommun. Flera års väntan på åraset i Åseda som har gått från en kostnad på tre miljoner kronor till sju miljoner. Motsvarande med dämmet i Klavreström. Allt detta tillsammans gör att vi som nu måste ta ansvar för kommunen nödgas till stora omtag.

Skolorna och omsorgen diskuteras. Men inget ont som inte har något gott med sig. På sikt tror jag att en omorganisation av skolorna kan bli mycket bra för både anställda och elever. Men det är fort­farande på diskussionsstadiet. Inget beslut är ­taget.

Vi är en liten kommun och då kanske vi inte kan ha två högstadier? Slår vi samman dem tror jag att kvaliteten och attraktionen kan höjas. F–6 kommer inte att flyttas. De yngre skall vara kvar där de är. Gymnasiet har gått med stora förluster under årens lopp. Här kanske vi då har lokaler för ett högstadium som då blir i Åseda. Men även där krävs smärre förändringar.

Som ni ser så finns det att göra efter åtta års styrning av kommunen och då har jag inte nämnt något om personal som har kostat skjortan på grund av era märkliga anställningar. Så åter till frågan: Hur tänker ni nu? NI har, hur man än vrider och vänder på det, skapat det här läget.

Jan Wernström (S), ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons