1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fritidsgården ingen negativ plats

I en artikel i Smålandsposten, med rubriken ”Tidigare anställda kritiska till Attendos boende”, intervjuas före detta anställda på gruppboendet Snälltåget där de framför negativ kritik om sin förra arbetsplats, om detta har vi ingen åsikt då vi inte har någon insyn i verksamheten.

I första meningen i artikeln så uttrycker man sig dock på ett sätt som kastar en negativ klang över den verksamhet som vi jobbar med, fritidsgårdarna i Växjö kommun.

En fritidsgård är INTE en plats där man får göra som man vill som det uttrycks i artikeln. Våra fritidsgårdar ligger på våra kommunala högstadieskolor där utbildad personal arbetar för att ge ungdomar en möjlighet till en meningsfull fritid.

Vi riktar oss i första hand till ungdomar i högstadieåldern men även yngre och äldre målgrupper erbjuds verksamhet. Fritidsledarna arbetar i nära samarbete med skolan och elevhälsans personal samt kommunens fältverksamhet för att kunna arbeta både främjande och förebyggande för att ungdomarna ska må bra och vara trygga både i skolmiljön och på fritiden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

De arbetar med att erbjuda aktiviteter och öppen verksamhet men också med att hjälpa till att lotsa till fritidsaktiviteter om någon ungdom behöver hjälp med att hitta ett forum för sitt intresse. Att vara en stabil vuxen som lyssnar och guidar är en viktig uppgift som våra fritidsledare har.

Fritidsgårdsverksamheten är ingen kravlös verksamhet, däremot har vi inget krav på prestation som till exempel skolan har (betyg), vi jobbar med det informella lärandet där vi ser vikten i mötet mellan människor för att kunna utvecklas. Alla är välkomna så länge man håller sig till de regler som finns för hur man uppför sig och behandlar alla med respekt.

All vår verksamhet planeras efter de styrdokument och uppdrag som är tagna av våra ansvariga politiker i Utbildningsnämnden.

Vi är stolta över den verksamhet vi bedriver som vi anser är en viktig del för att ungdomar i vår kommun ska må bra och utvecklas.

Peter Johansson, Fritidsgårdschef

Anna Lagrelius, samordnare Ungas fria tid

Martin Scharin, samordnare Ungas fria tid

”Vi är stolta över den verksamhet vi bedriver som vi anser är en viktig del för att ungdomar i vår kommun ska må bra och utvecklas”, skriver Peter Johansson, Anna Lagrelius och Martin Scharin.
Foto: Björn Lindgren/TT