Annons

Ge gymnasieskolan tid att utvecklas

Skjut upp beslutet om eventuell nedläggning av Uppvidinge gymnasieskola tills projektet “Samverkan för Bästa Skola” har utvärderats och vi har sett vad det har gett för resultat för verksamheten. Det skriver personal på skolan genom Johanna Johansson.
Debatt • Publicerad 24 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det hänger ett nedläggningshot över Uppvidinge gymnasieskola i Åseda.
Det hänger ett nedläggningshot över Uppvidinge gymnasieskola i Åseda.Foto: Arkivbild

Personal på Uppvidinge gymnasieskola, vuxenutbildningen, med stöd av majoriteten av kommunens näringsliv, vill delge vårt perspektiv på en gymnasieskola på frammarsch.

Detta år har en tydlig och mycket positiv förändring skett när det gäller både organisation och struktur. Idag präglas skolan av trygghet, studiero, stabilitet och glädje. Den nya ledningen har tillsammans med personalen arbetat fram en positiv arbetsmiljö för både elever och personal, vilket inte minst syns i den näst intill obefintliga personalomsättningen.

Annons

Dock är oron stor i nuläget kring våra elever, inte minst de elever som läser på ett introduktionsprogram (IM) idag, framförallt de med en yrkesinriktning (IMYRK), eftersom de är kopplade till ett nationellt program redan från skolstart. Det vill säga eleven läser ett eller två grundskoleämnen på IM, resterande ämnen läses tillsammans med elever på nationellt program. Eleven som har beteckning IMYRK läser alltså majoriteten av sina ämnen tillsammans med årskurs 1.

När sedan vår IMYRK-elev är färdig med sina grundskoleämnen fortsätter den helt och hållet på nationellt program. En övergång som är väldigt enkel hos oss idag, oavsett om eleven är färdig i oktober eller i februari, men vad händer om det inte finns några nationella program att gå över till? Det betyder att eleven i så fall kan få vänta till augusti innan nästa möjlighet finns för att fortsätta sin utbildning, eftersom det inte finns någon skyldighet för en gymnasieskola i annan kommun att ta emot elever under läsåret.

Där uppstår genast en kostnad för kommunen om eleven inte går på någon gymnasieskola, eftersom det finns ett lagstadgat beslut om kommunalt aktivitetsansvar (KAA), som gäller alla ungdomar i kommunen under 20 år. Kommunen är alltså skyldig att skapa sysselsättning för dessa ungdomar tills de har börjat på en annan skola.

För att fortsätta skapa en mer attraktiv gymnasieskola kommer vi förändra och stärka upp samarbetet med näringslivet inom kommunen, genom bland annat ett samverkansråd där skola och näringslivet finns representerade. Företagarna har en central roll i vår verksamhet och vi vill kunna möta upp de behov av yrkeskompetens som efterfrågas i kommunen i dag och i framtiden.

I dagsläget har majoriteten av de elever som läst på Uppvidinge gymnasieskola fått arbete i kommunen efter examen. Ett hållbart samarbete kommer på sikt generera ytterligare arbetskraft och invånare till kommunen. Vilket i sig bidrar till att Uppvidinge kommun fortsätter vara en attraktiv kommun att bo och arbeta i.

I nuläget står vi dessutom inför en alldeles unik situation där kommunen har tecknat avtal med Skolverkets projekt “Samverkan för Bästa Skola”. Det är ett projekt som ska pågå under de tre kommande åren. Vi anser att den förmån det innebär är ett ypperligt tillfälle att med stöd och handledning från Skolverket jobba med skolutveckling på individ, process och strukturnivå.

Uppvidinge kommun kan med hjälp av dessa statliga pengar få en ordentlig skjuts till att utveckla gymnasieskolan ytterligare, utan att det drabbar kommunens egen budget. Även Linnéuniversitetet kommer att samverka med oss där aktuell forskning kommer stå i centrum för skolans utveckling. Det vore ytterst olyckligt om Uppvidinge kommun skulle välja att lägga ner gymnasieskolan när vi står inför denna fantastiska möjlighet.

Vi önskar att beslutet skjuts upp om eventuell nedläggning av skolan tills projektet “Samverkan för Bästa Skola” har utvärderats och vi har sett vad det har gett för resultat för verksamheten.

Det finns en enorm vilja och stort engagemang från både personal och näringsliv för skolan och dess elever. Ett engagemang vi måste ta vara på och bygga vidare på.

Det enda vi behöver nu är TID.

Personal på Uppvidinge Gymnasieskola genom Johanna Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons