Annons

Hållbar tillväxt behövs för miljön

Det är helt riktigt som Lennart Turesson skriver i sin insändare 29 januari att miljömålen och produktionsmålen i skogen är jämställda.
Replik • Publicerad 1 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Appelqvist svarar på Lennart Turessons insändare om den svenska skogen.
Carl Appelqvist svarar på Lennart Turessons insändare om den svenska skogen.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Det är just därför vi först i en bred samverkansprocess med bland annat skogsbruket tidigare tagit fram gemensamma målbilder för hur skogsbruket kan ta hänsyn till miljön när man bland annat avverkar och röjer i skogen.

Nu har vi som resultat från en annan samverkansprocess presenterat en rapport som gäller skogens tillväxt. Rapporten ger 88 förslag och bör läsas i sin helhet. Förutom de tillväxthöjande åtgärderna föreslås en rad aktiviteter som ger en mer aktiv naturhänsyn i den brukade skogen och som kan tas i samband med skogsskötselåtgärder.

Annons

Det framgår i rapporten hur varje åtgärd noggrant vägts mot andra samhällsmål, till exempel det nationella miljömålet Levande skogar. I många fall innebär förslagen både förbättringar för miljön och produktionen. Åtgärder som nu kommer att slå igenom i vår rådgivning, till exempel. Det är sedan upp till varje skogsägare att bestämma målen med sin skog, helt enligt den frihet under ansvar som genomsyrar skogspolitiken sedan 1990-talet.

Dessutom behövs tillväxten av miljöskäl för att skogen ska kunna ge alla de produkter och tjänster som krävs för omställningen från ett fossilberoende samhälle. Det handlar om att få skogen att växa bättre samtidigt som biologiska värden bevaras och förstärks. Det finns inte något antingen eller. Utan båda samtidigt - sammanvävda.

Carl Appelqvist, projektledare, Skogsstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons