Annons

Hur är det med de etiska riktlinjerna?

AB Volvo planerar för en utdelning till aktieägare och kräver samtidigt att staten – Sveriges skattebetalare – ska rädda företaget. Det är fräckt, Volvo.
Insändare • Publicerad 27 mars 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Volvo har den senaste tiden fått hård kritik på grund av styrelsens förslag om aktieutdelning.
Volvo har den senaste tiden fått hård kritik på grund av styrelsens förslag om aktieutdelning.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Har ni inga etiska riktlinjer? Under finanskrisen 2008 ställde ni in alla utdelningar, men inte nu (lyssna gärna på Studio Ett, 23 mars).

Vid stora kriser så har vi alla valmöjligheter. Vi kan höja oss själva, hjälpa varandra på alla tänkbara sätt, hitta nya kreativa lösningar och inse att vi alla sitter i samma båt. Tack och lov väljer den stora majoriteten av företag och privatpersoner i Sverige denna väg.

Annons

Den andra valmöjligheten är att utnyttja situationen för egen vinning. Hamstra handsprit och sälja till ockerpriser eller göra som Volvo, ge utdelning till sina aktieägare och samtidigt kräva att skattebetarna ska rädda deras stora, viktiga, svenska företag.

Till Sveriges politiska partier i alla färger ställer jag frågan, mitt i Coronakrisen: Ska företag få hjälp av staten, om de samtidigt ger utdelning till sina aktieägare? Är det så skattebetalarnas pengar ska användas just nu? Är det på denna låga etiska nivå vår ribba ska ligga på i företags-Sverige? Eller ska vi ställa högre krav?

Som skattebetalare vet jag att krisen kommer att stå mig dyrt för lång tid framöver. Men jag är inte ensam. Tillsammans kan vi klara krisen och samtidigt bygga upp samhället på nytt, förhoppningsvis på en fastare grund. De företag och privatpersoner som inte vill vara med på resan är en förlorad resurs. Låt oss inte stödja dem.

M H Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons