Annons

Koldioxiden är boven i dramat

Jo, koldioxid är bra i lagom mängd. Men när mängden ökar i den takt som den gör nu så innebär det att medeltemperaturen ökar och därmed också kraftig avsmältning av glaciärer och Arktis och Antarktis isar. Vilket får följden av ökande havs­nivåer som i sin tur utgör ett stort hot mot alla människor som bor i omedelbar närhet till de stora haven.
Insändare • Publicerad 13 augusti 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De allra flesta klimatforskare är överens om att medeltemperaturen aldrig tidigare har stigit så kraftigt på så kort tid som skett de senaste årtiondena och man är också överens om att det är ökningen av koldioxidhalten som är boven i dramat.

Att en högre koldioxidhalt skulle vara bra för flora och fauna är det ytterst få som tror på. Höjd medeltemperatur innebär i stället höjda havsnivåer och stor utbredning av öknarna.

Annons

IPCC kom i dagarna med en ny rapport där man bland annat poängterade vikten av att nå 1,5-gradersmålet.

Det som hjälper till att binda koldioxid är bland annat mindre uppvärmning av haven och kraftig ökning av trädplanteringar (tvärtemot Brasilien som det senast året ökat avverkningen av regnskogen med 40 procent).

Det är oroväckande att en del människor endast tror på det lilla fåtal klimatforskare och debattörer som har en passande åsikt i stället för att lita på det absolut största antalet av världens klimatforskare och vetenskapsmän som varnar för faran med att vi (alla länder och människor) inte gör allt vi kan för att minska kol­dioxidutsläppen.

Tv-programmet ”Klimatkrisen” med David ­Attenborough visar verkligen faran med höjd medeltemperatur.

Det är givetvis också bra att ta del av den litteratur som Anders Waldemar nämner.

PS. Jag har svårt att tro att Malena Ernman har gett upp sin karriär bara för att få dottern Greta att framföra hennes klimatåsikter.

Bengt Elmquist

Annons
Annons
Annons
Annons