Kött är inte specialkost

Insändare Artikeln publicerades

Kött ska serveras som specialkost i våra skolor. Detta skriver en förälder till fullmäktige i Växjö. Inget förvånar en längre, men detta var nära.

”Om våra folkvalda nu tycker att de vill bidra till våra barn fostran så bör det finnas mer angelägna sätt än att försöka styra deras matvanor”, skriver Jan Erik Andersson.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
”Om våra folkvalda nu tycker att de vill bidra till våra barn fostran så bör det finnas mer angelägna sätt än att försöka styra deras matvanor”, skriver Jan Erik Andersson.

Tydligen är det bestämt att minst en vegetarisk rätt ska serveras i skolorna. Detta skulle ju kunna innebära att om det finns alternativ så kan allt vara vegetariskt. Man häpnar. Det är väl ändå så att en betydande majoritet av svenska hushåll inte utgörs av vegetarianer.

Om våra folkvalda nu tycker att de vill bidra till våra barns fostran så bör det finnas mer angelägna sätt än att försöka styra deras matvanor. Om detta vittnar ju dagliga rapporter om våld, förstörelse, dåliga skolresultat etcetera.

Nej, servera vanlig husmanskost i våra skolor. Detta äter de flesta, och då får de också den näring de behöver. Vanlig husmanskost innebär inte överkonsumtion av kött, vilket många tycks tro. Servera gärna en vegetarisk rätt som alternativ. Men sluta med att erbjuda särskild mat till de som av ”religiösa skäl” inte anser sig vilja äta vissa saker.

Specialkost ska bara erbjudas de som kan visa läkarintyg på att de inte tål viss mat. Och sluta omhulda den ekologiska myten. Den svenska maten är oerhört bra, och överlägsen det mesta som kommer utifrån – även sådant med ekologiskt märke på. Hedra den svenska bonden i stället för att förakta det de producerar.

Sist, vad kostar all denna specialbehandling? Alla specialvarianter, nog måste de kosta en hel del. Vore intressant att få veta, om nu någon vågar vara ärlig. Men nog är frågan berättigad.

Varför ska vi erbjuda så många kostnadsdrivande rätter till våra skolbarn när våra äldre på olika institutioner förvägras en bulle till kaffet, ja ibland inte ens får kaffe?

Jag väntar med spänning på svaret.

Jan Erik Andersson, Växjö