Annons

Kultur är jästen i degen – inte grädden på moset

För oss socialdemokrater är ett starkt och vitalt kulturliv och kulturutbud viktigt.
Debatt • Publicerad 4 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från Kulturnatten i Växjö.
Bild från Kulturnatten i Växjö.Foto: URBAN NILSSON

Konsten och kulturen bidrar till att skapa ett rikare samhälle att leva i och vi ser kulturen som en viktig del av välfärden. Investeringar i kultur banar väg för nya jobb i de kreativa näringarna, men kulturen bygger oss också som människor, ger oss perspektiv, mening och glädje.

Av denna anledning ska kulturen vara tillgänglig för alla. Oavsett vem du är, var du bor eller hur stor din plånbok är, ska du kunna hämta näring i kulturen.

Annons

Vi blir därför mycket bekymrade över att det blågröna styret i Växjö kommun nu aviserar stora neddragningar inom kulturområdet.

Kulturskolan, Vårstad, Konsthallen och enprocentsregeln är några exempel på områden som prioriterats ner i den blågröna majoritetens budget. Vi delar den farhåga som många av Växjö kommuns invånare gett uttryck för, bland annat här i Smålandsposten, och känner en oro för att kulturens ställning i kommunen urholkas.

Vårt samhälle behöver mer, inte mindre, kultur och kreativitet för att lösa de komplexa utmaningar vi står inför. Kulturen är inte grädden på moset, utan jästen i degen. Kulturen är inte ett område som ska satsas på när alla andra nämnder har fått sina tilldelade medel. Vad är vi utan kulturen?

Otto Lindlöf (S), andre vice ordförande Kultur- och fritid, Växjö kommun, Lovisa Alm (S), andre vice ordförande Kulturnämnden, Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons