Annons

Kulturministern …sviker landsbygden

”Klyftan mellan stad och land växer i samma takt som den miljöpartistiska kulturministern tar sjumilakliv ifrån den modell som bygger kultur-Sverige starkt”, skriver Ida Eriksson (M), ordförande Kulturnämnden Region Kronoberg.
Debatt • Publicerad 4 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amanda Lind (MP) på presskonferensen den 24 april. Ida Eriksson (M) tycker att kulturministern sviker den svenska landsbygden.
Amanda Lind (MP) på presskonferensen den 24 april. Ida Eriksson (M) tycker att kulturministern sviker den svenska landsbygden.Foto: Jessica Gow/TT

Kulturbranschen är en av de branscher som tar en hård smäll under pandemin. Redan när regeringen aviserade om en gräns för folksamlingar över 500 personer så insåg de allra flesta kulturaktörer att det här kommer att bli tufft. Föreställningar ställs in, turnéer flyttas på framtiden och det pedagogiska arbetet med kultur för barn och unga förändras.

Regeringen visade tidigt att man förstod kultursektorns tillstånd och lanserande snart därefter ett krispaket med 500 miljoner som skulle gå till kulturen. Ett bra besked ända tills det stod klart vad kulturministern meddelade på en presskonferens den 24 april.

Annons

Alla kulturaktörer som får medel inom kultursamverkansmodellen är diskvalificerade att kunna söka medel ur krispaketet. Jag är besviken!

Lite bakgrundsinformation för att förstå varför detta är ett stort kulturpolitiskt steg ifrån den väg vi gemensamt var överens om:

Kultursamverkansmodellen infördes av regeringen Reinfeldt 2011 och beskrivs ofta som den största kulturpolitiska reformen i modern tid. Modellen innebär att staten och regionerna samverkar genom att regionerna hjälper staten att nå de nationella målen, och regionerna fördelar medel från staten till kulturaktörerna.

Målet med modellen är att föra kulturen närmare medborgarna och att ge regionerna ett ökat ansvar och ökad frihet inom kulturområdet.

I kultur-Sverige finns en stark majoritet för modellen som bidrar till kultur närmre medborgaren och kultur i hela landet. Som vi alla vet så är det i krisen tilliten prövas. Att då kulturministern helt utesluter alla regionala kulturaktörer som får medel i modellen är därför ett stort avvikande steg från den upptrampade väg där vi på regional nivå erbjuder vår hjälp för att rädda det kulturliv som i dag finns i hela vårt avlånga land.

För oss i Kronoberg som aktivt arbetat med att lyfta in fler aktörer i modellen slår detta extra hårt. Exempel: Ljungbergmuseet får 100 000 kronor per år i statligt stöd, en liten summa som nu totalt diskvalificerar museet från att kunna söka medel ur krispaketet. Det hade varit mer gynnsamt för museet att kliva ur modellen.

Krispaketet riktar sig helt till det fria kulturlivet – samma fria kulturliv som främst finns i storstadsregionerna. Hos oss i de mindre regionerna lever det fria kulturlivet i symbios med våra regionala institutioner. Dessa intuitioner som nu får bära hela krisen på sina axlar.

Detta är i sig en problematik som främst drabbar landsbygden men stärker storstäderna. Klyftan mellan stad och land växer i samma takt som den miljöpartistiska kulturministern tar sjumilakliv ifrån den modell som bygger kultur-Sverige starkt.

Jag hoppas nu att kulturministern inser sitt misstag. Det är dock naivt att tro att det kommer att regna pengar från staten in i kultursamverkansmodellen, men jag vill skicka en önskan om att använda oss regioner nu. Vi finns här och vill hjälpa till att bygga hela kultur-Sverige starkt.

Ida Eriksson (M), ordförande Kulturnämnden Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons