Annons

Kulturpolitiken vi för utvecklar kommunen

”Den kulturpolitik S verkar stå för handlar mest om att slå vakt om lokaler och vägra att se att verksamheter behöver förnyas och utvecklas”, skriver Jon Malmqvist (KD), Lena Wibroe (M), Gunnar Nordmark (L) och Bo Frank (M).
Replik • Publicerad 18 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jon Malmqvist (KD), Lena Wibroe (M), Gunnar Nordmark (L) och Bo Frank (M) lyfter fram Linnéparkens nya scen som ett av många exempel på satsningar inom kulturen i Växjö kommun.
Jon Malmqvist (KD), Lena Wibroe (M), Gunnar Nordmark (L) och Bo Frank (M) lyfter fram Linnéparkens nya scen som ett av många exempel på satsningar inom kulturen i Växjö kommun.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

I en debattartikel med rubriken ”Växjö kommun sparar på kulturen” i Smålandsposten den 7 januari kritiserar Malin Lauber och Otto Lindlöf, Blågröna Växjös kulturpolitik. De företräder ett parti, Socialdemokraterna, som då de senast styrde flyttade Växjö konsthall till en undanskymd plats hos Kulturskolan och lade ner Vårstads föregångare Stadscen. Den kulturpolitik som vi har fört sedan S lämnade makten är något helt annat.

Det har lett till skapandet av Växjö Art Site, Land Art och glaskonsten utmed Sandgärdsgatan. Smålands museum och Utvandrarnas hus har utvecklats till Kulturparken Småland. Kulturarvscentrum har bildats. Vi har stärkt Palladiums kulturella arena och stödjer även Italienska palatset och konstrundan.

Annons

Linnéparken har fått en ny scen, som ger möjlighet till breda och uppskattade kulturarrangemang under sommarhalvåret. Nu väljer vi också att fortsätta utveckla Scensommar som i flera år varit en succé. En levande stad förnyas och utvecklas ständigt. Efter att Vårstad startades har bland annat Prideveckan, Araby folkfest, Scensommar och Matmässan tillkommit.

Det tomrum som skapades när S lade ner Stadscen har nu mer än fyllts i flera fall av föreningsliv och civilsamhälle. I stället för att hålla fast vid något som haft sin tid väljer vi att gå vidare och att satsa de resurser vi lade på Vårstad, på att stötta andra minst lika spännande aktiviteter.

Kulturen har och kommer alltid att ha en central roll för vår kommuns fortsatta tillväxt och attraktivitet. Kultur ska beröra, den ska skapa känslor och engagemang. Vi har förståelse för att förändringar kan skapa oro och det har vi full respekt för.

Vi stärker bibliotekets arbete med barn och unga för att nå målet att bli Sveriges bästa bibliotek. Vi har även tagit initiativ till både Fria ordets hus, fristadsförfattare och ICORN samarbetet. Tillsammans med Region Kronoberg, personalen och andra intressenter vill vi nu utveckla verksamheten ”Fria ordets hus”, inte avveckla den. Det gäller även fristadsförfattare där vi vill förbättra och utveckla konceptet. Vi har även infört Pär Lagerkvistpriset för att synliggöra vår nobelpristagare och hans författarskap.

Detta är några av de kultursatsningar som la grunden för att Växjö 2017 blev årets kulturkommun.

Så, nej! Kulturen i kommunen kommer inte att urholkas och när det gäller 1%-regeln utreder vi hur vi tar till vara de synergieffekter som uppstår när planering av byggnads- eller platsspecifik konst kommer in tidigt i byggprocessen. Det innebär inte att vi drar ned på den konstnärliga gestaltningen då vi bygger.

Kulturen har en viktig roll i främjandet av en god social tillvaro och för mötet mellan människor. Ordet ”kultur” betyder odling och politiken har till uppgift att se till att vi har god jordmån så att fler frön kan sås av kreativa kulturbärare. I en föränderlig och dynamisk stad förändras och förnyas kulturutbudet hela tiden. Det gäller även Växjö.

Den kulturpolitik S verkar stå för handlar mest om att slå vakt om lokaler och vägra att se att verksamheter behöver förnyas och utvecklas. Det är knappast konstruktivt och bidrar inte till utveckling och förnyelse av Växjö som kulturkommun.

Jon Malmqvist (KD), ordförande kultur och fritidsnämnden

Lena Wibroe (M), 1:a vice ordförande kultur och fritidsnämnden

Annons

Gunnar Nordmark (L), gruppledare Liberalerna

Bo Frank (M), ordförande kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons