Annons

Lagens bokstav eller sunt förnuft?

Nu har det hänt igen. En åldrig kvinna hade en fällkniv i fickan, som hon använt i sitt arbete som florist. Då åtalas hon för brott mot knivlagen. Teoretiskt kan den användas som vapen, fast ingen som vill hota eller skada någon skulle välja en så obetydlig kniv.
Insändare • Publicerad 5 augusti 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förut har politikern Anna Tenje fällts för att ha burit på sin sons scoutkniv. Jag minns från min tid som scout att den hörde till utrustningen och användes att tälja med. Mig veterligt har ingen scout använt den som vapen. Jag har själv köksknivar att skära grönsaker med, som kan vara livsfarliga i orätta händer. Är knivlagen sådan att man inte får bära kniv ens om den används i sin vardagliga verksamhet, då borde lagen ses över.

Åldringar måste ibland stödja sig på en käpp. Den skulle de kunna använda mot någon som antastar dem. Ska promenadkäpp därför förbjudas? Man kan använda en bil att köra ihjäl folk med. Om man resonerade lika idiotiskt som när det gäller knivar borde därför all bilism förbjudas.

Den som åtalade den gamla kvinnan för att hon burit på en fällkniv kan inte sägas ha använt gott omdöme och sunt förnuft. Snarare handlar det om tjänstefel. Det är väl ändå inte så illa att lagens bokstav måste följas även när den strider mot sunt förnuft?

Annons
Annons
Annons
Annons