Annons

Landets kulturliv ska kunna blomstra igen

I en debattartikel den 4 maj skrev Ida Eriksson (M) att kulturminister Amanda Lind (MP) sviker landsbygden. Nu svarar Miljöpartiet.
Replik • Publicerad 15 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Eftersom kultur är något grundläggande för oss människor måste alla ges möjlighet att få uppleva den. Men när coronakrisen breder ut sig, stannar stora delar av kulturlivet nästan från en dag till en annan.

Just nu får många kulturinstitutioner stänga sin verksamhet, filmproduktioner pausas, spelningar och konserter ställs in, biograferna är sedan länge stängda.

Annons

Det är en kritisk tid för konst och kultur. Om inte de grundläggande strukturerna för kulturlivet kan upprätthållas nu, kommer de inte kunna återuppbyggas när krisen väl är över heller. Därför måste kulturlivet stöttas och skyddas under den pågående krisen.

Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna agerat kraftfullt. Nyligen presenterade vi hur stödet på 500 miljoner, som riksdagen beslutat om, ska fördelas till verksamheter som förlorar intäkter till följd av krisen.

Dessa medel ska fördelas av expertmyndigheter och gå till bland andra arrangörer inom kulturområdet, både stora och små, och aktörer inom filmområdet, framför allt till biografer och filmfestivaler. Även enskilda frilansande kulturskapare omfattas av stöden.

Just arrangörsledet är viktigt för att skapa arbetstillfällen för konstnärer. Det har också stor betydelse för att konsten ska nå ut till hela landet. Det är viktigt att påpeka att även enskilda, frilansande kulturskapare omfattas av stödet.

Utöver dessa 500 miljoner kronor har det även lanserats krispaket och reformer på andra områden som kommer kultursektorn till del, till exempel sänkta egenavgifter och minskade hyreskostnader. För frilansare kan särskilt nämnas den slopade karensdagen i sjukförsäkringen samt lättnader i reglerna för att kunna få a-kassa.

När kulturlivet, som just nu kämpar för att inte förblöda medan det tar sitt ansvar för att klara alla viktiga restriktioner och rekommendationer, vill vi i Miljöpartiet se till att sektorn skyddas så att kulturlivet åter kan blomstra i hela landet när krisen väl passerat.

Kultursamverkansmodellen är mycket viktig för den kulturella infrastrukturen i hela landet och därför har vi förstärkt den under den gångna mandatperioden.

Vi gröna vill fortsätta utveckla modellen för att öka den nationella likvärdigheten och samtidigt lämna utrymme för den regionala variationen. Beslut fattas bäst av dem som berörs.

Vi är väl medvetna om att den statliga finansieringen behöver stärkas än mer. I det akuta skedet, mitt i coronakrisen, är det dock oerhört angeläget att ge våra myndigheter en möjlighet att ge stöd till dem som behöver det mest. Det handlar helt enkelt om att rädda organisationer och enskilda konstnärer med skör ekonomi och mycket små förutsättningar att klara sig när alla intäkter försvinner.

Självklart är vi medvetna om att behoven ändå kommer vara fortsatt stora och vi kommer att följa utvecklingen noga.

Annons

Anna Sibinska, kulturpolitisk talesperson, MP

Magnus P Wåhlin, distriktsordförande MP, Kronoberg

Anna Sibinska skriver debattartikel tillsammans med Magnus P Wåhlin.
Anna Sibinska skriver debattartikel tillsammans med Magnus P Wåhlin.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Annons
Annons