Annons

Lätt att förundras över sjukhusbygget

Som sparsam smålänning förundras man över beslutet att bygga ett helt nytt sjukhus, skriver Jan-Olof Olson.
Debatt • Publicerad 25 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I stället för att bygga nytt tycker Jan-Olof Olson att det vore klokast att behålla nuvarande lokalisering och dela upp nödvändiga nybyggen i etapper.
I stället för att bygga nytt tycker Jan-Olof Olson att det vore klokast att behålla nuvarande lokalisering och dela upp nödvändiga nybyggen i etapper.Foto: Jonas Engman

Ett helt nytt sjukhus innebär att man ska riva hela det sjukhus som vi har. En vanlig medborgare har svårt att ta till sig detta. Inget av det man ser som patient och besökare ser rivningsfärdigt ut. Tvärtom! För att försöka förstå läste jag regiondirektörens förstudie för nytt sjukhus. Men jag förstod ändå inte.

Det finns avskräckande exempel på hur mångmiljardbygge fördyrats så att det medfört oacceptabla personalminskningar inom vården. Det är lätt att förstå att det i komplicerade projekt dyker upp sådant man inte visste från början. Man ska heller inte glömma att alla som driver ett bolag har som självklar agenda att tjäna pengar. Det kanske inte räcker att hoppas på ”de inblandade individernas förmåga att samarbeta” som det nya sjukhusets projektchef uttryckte det i Smålandsposten den 7 januari.

Annons

Personligen tycker jag att det vore klokare att behålla nuvarande lokalisering och dela upp nödvändiga nybyggen i etapper. Rimligen borde då risken för oönskade överkostnader och förlängd byggtid minska. Jag gjorde en beräkning där hela det nybyggnadsbehov som redovisats för nya sjukhuset i Räppe inrymdes i befintlig tomt utan att pågående verksamheter behövde bli berörda i nämnvärd utsträckning (beräkningen torde kunna ses som ett fullt realistiskt räkneexempel).

Mitt förslag bygger i princip på att man använder gatumark och angränsande allmänplats för trafikändamål/parkering samt att man använder hela sjukhustomten för sjukhusändamål. På så sätt utnyttjas befintliga förutsättningar på bästa sätt ur både ekonomiska och miljömässiga aspekter.

Jag räknade på två avrivna byggplatser inom kvarteret. Den ena i nordöstra hörnet där det idag finns ett p-hus samt en äldre tegelbyggnad, den andra platsen är sydvästra hörnet där det finns en markparkering samt ett äldre hus. Jag utgick också från att kommunen med ett tillägg, enkel plan, ger byggplatserna samma byggrätt på höjden som det som nu gäller utmed södra sidan av järnvägen.

Det finns gatumark - öster och söder om sjukhustomten - som inte används för allmän trafik. Man kan utmed dessa båda gator (vinkelrätt) placera p-platser. Alla träd kan och ska vara kvar. Om detta inte räcker används mittområdet i förlängningen av Esplanaden på motsvarande sätt. (Det används nu för bland annat hundrastning.) Enligt det här förslaget kan nästan alla befintliga p-platser på sjukhustomten ersättas, det vill säga p-huset och berörd markparkering. Åtgärden, som är fullt planenlig, kräver bara avjämning med grus. Alla träd bevaras självklart. Ingreppet är billigt och reversibelt. Om man i en framtid löser bilparkeringen på annat sätt behöver bara kantstenen sättas tillbaks.

Regionen behöver dock prata och komma överens med Växjö kommun som äger den allmänna platsmarken (kanske kan den här parkeringslösningen betraktas som ett ”p-köp”, som direkt kan genomföras i verkligheten – till skillnad från ett annat, aktuellt ”p-köp”). Om man vill öronmärka några p-platser kan man enkelt lägga en planbestämmelse om detta, där så önskas.

Kan man spara miljarder bör inte ett tveksamt tomtköp i Räppe förhindra besparingen. Jag hoppas på att vi kronobergare även i framtiden kan se fram emot regionens goda ekonomi och fortsatt god omvårdnad. Jag har själv nyligen åtnjutit den bästa vård på ortopedkliniken här i staden.

Jan-Olof Olson, arkitekt

Annons
Annons
Annons
Annons