Annons

Märklig motion för sänkt skatt

Vi tycker Björn Hvornums, Tingsrydsalternativet, agerande är mycket märkligt, angående hans motion om sänkt skatt i kommunen. Antingen är Björn väldigt impulsiv eller så har han ett behov av att skapa uppmärksamhet.
Debatt • Publicerad 13 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frågan är om Björn Hvornum menar allvar med sitt förslag till en skattesänkning, eller handlar det bara om att försöka splittra majoriteten? Det skriver Mikael Jeansson (S) och Patrick Ståhlgren (M).
Frågan är om Björn Hvornum menar allvar med sitt förslag till en skattesänkning, eller handlar det bara om att försöka splittra majoriteten? Det skriver Mikael Jeansson (S) och Patrick Ståhlgren (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Björn Hvornum har varit med så pass länge att han vet att man inte motionerar om skattesatsen. Vi har en budgetprocess som vi antagit i fullmäktige och om motionen skulle beviljas måste vi först besluta om att frångå processen.

Han vet dessutom att vi har budgetdagar och därefter en inriktningsdebatt där det står Björn Hvornum fritt att yrka på en skattesänkning med förslag på hur den kommunala verksamheten skall finansieras. Precis som alla andra partier.

Annons

Påståendet om att skattehöjningen går till en arena får så klart stå för honom. Om Björn läser vårt budgetförslag kan han se att av 22,7 miljoner (skattehöjningen) går bland annat 14,5 miljoner till vård- och omsorg, en miljon till skolan, 0,6 miljon till RÖK, 0,5 till kommunstyrelsen och 5miljoner till så kallat strategiska utvecklingsmedel som är öronmärkta för kommande utredningar, gällande hur vi framöver ska organisera verksamheten.

0,8 är reserverade driftsmedel. Dessa kan användas för arenadriften och summan motsvarar cirka fem öre i höjning.

Det står självklart Björn Hvornum och Tingsrydsalternativet fritt att yrka på en skattesänkning i kommande budgetprocess, precis som alla andra partier.

För att ge Björn gott om tid att förbereda ett väl finansierat budgetförslag, där det uppenbarligen även kommer att innebära en skattesänkning, har vi redan svarat på motionen med ett avslag, med hänvisning till just kommande process.

Frågan är om Björn Hvornum menar allvar med sitt förslag till en skattesänkning, eller handlar det bara om att försöka splittra majoriteten? I så fall önskar vi honom lycka till. I vilket fall ser vi fram emot en debatt med Björn och Tingsrydsalternativet om en eventuell skattesänkning.

Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Patrick Ståhlgren (M), fullmäktiges ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons