Annons

Moderatledningen sviker sina löften

Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna riskerar att skada den demokratiska utvecklingen i Sverige. Det skriver Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S).
Debatt • Publicerad 13 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med moderatledarens nya linje bryter Ulf Kristersson ett löfte till väljarna, anser Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S).
Med moderatledarens nya linje bryter Ulf Kristersson ett löfte till väljarna, anser Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S).Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna har övergivit tidigare löften om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är magstarkt av Anna Tenje, som är vice ordförande i Moderaterna, att peka finger åt Socialdemokraterna (Smålandsposten den 5/12) för att rättfärdiga att dessa löften nu har övergivits.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort de största satsningarna på polis och rättsväsende som någonsin gjorts, till skillnad från hur M agerade de åtta år då de ledde regeringen senast och drog ner på utbildningsplatserna på Polishögskolan. Moderaterna lämnade också samtalen om gängkriminaliteten och bestämde sig för att inte vara en del av lösningen.

Annons

Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna riskerar att skada den demokratiska utvecklingen i Sverige. Sverigedemokraterna hotar så väl yttrandefriheten, kulturen som välfärden och ett tryggt arbetsliv. När Moderaterna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna legitimerar de den utvecklingen av Sverige.

Med moderatledarens nya linje bryter Ulf Kristersson ett löfte till väljarna i allmänhet och sitt löfte till Hédi Fried i synnerhet. Inför valet 2018 lovade Kristersson i en intervju i Aftonbladet att han inte skulle samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna. Nu kastas dessa löften på tippen och sveket mot väljarna och Héidi Fried är totalt.

Héidi Fried är orolig för att Kristersson inte lärt sig av historien, att han inte kan se vad som väntar bakom hörnet, och det är vi också. Vi är även oroliga för vad ett nytt högerkonservativt block innebär för välfärden i Sverige.

Vi socialdemokrater har byggt välfärden i Sverige bit för bit. Trots motstånd från högerkonservativa krafter har vi fortsatt. Det finns ingen anledning att tro att dagens konservativa står för något annat nu än då.

Socialdemokraterna kommer att ställa alla framtida reformer mot angelägna satsningar på vård, skola, omsorg och annan välfärd. Vi kommer aldrig att vika oss för gängkriminalitet och skjutningar, och vi kommer aldrig att svikta i våra ambitioner att bygga välfärden stark för alla i Sverige. Socialdemokraterna kommer alltid att stå upp för mångfald och motverka främlingsfientlighet.

Moderaterna har nu valt väg. Frågan är vad Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i Växjö tänker om detta vägval och om det påverkar samarbetet i kommunen?

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition

Annons
Annons
Annons
Annons