Annons

Ni har väl inte glömt Växjö Bogemenskap?

”Vi vill påminna Växjö kommun om Växjö Bogemenskaps vilja att starta och driva bogemenskap i Växjö och att det kan ske genom olika upplåtelseformer”, skriver styrelsen för Växjö Bogemenskap.
Debatt • Publicerad 27 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi står inför en stor utmaning då gruppen äldre seniorer växer och blir många fler framöver.

Detta är en utmaning för hela vårt samhälle, inte minst kraven på bostäder som möter de många olika behov som finns. Där har vi samma utgångspunkt som debattinlägget från ”Blågröna i Växjöbostäder”.

Annons

Redan 2015 uppvaktades kommunfullmäktige med ett medborgarförslag om att kommunen skulle utreda och bygga ett gemensamhetsboende, förslaget togs emot positivt av politiken. Föreningen Växjö Bogemenskap har sedan haft överläggning med flera partigrupper i kommunen, träffar med Växjö kommunfastigheter, genomfört flera möten med Växjöbostäder och diskuterat med privata fastighetsägare som verkar i kommunen, för att komma framåt med idén om en bogemenskap.

Växjö kommuns bostadsförsörjningsprogram har en målsättning som säger: ”att Europas grönaste stad genomsyrar bostadsbyggandet, att hög arkitektonisk kvalitet utmärker byggandet, att vi skapar blandade upplåtelseformer, gemensamhetsboenden, bostadsstorlekar och kostnadsnivåer."

Det är en hög målsättning för Växjö kommun som lyfter fram flera viktiga delar för Växjös framtida bostadsbyggande. På många håll i Sverige ser vi ett ökat intresse för olika former av bogemenskap. På Öland byggs det just nu i Färjestaden 65 lägenheter och i Borgholm är det inflyttning i februari med 13 lägenheter. I kommunal regi byggs bogemenskap i Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Växjö Bogemenskap är en förening som aktivt har verkat sedan 2015 för att förverkliga en bogemenskap i Växjö. Vi som jobbar i föreningen anser att vi skulle behöva flera boenden i Växjö för seniorer som bygger på gemenskap och aktiviteter. Som medlem i en bogemenskap har man sin lägenhet men också de gemensamma lokalerna för aktivitet och gemenskap.

I trygghetsboendet köper man en tjänst, där ska finnas personal som skall se till att du som boende alltid har någon att vända dig till. I bogemenskapen bygger man den tryggheten genom gemensamma egna aktiviteter. Genom att aktivt delta i matlag och aktiviteter byggs en gemenskap vilket bidrar till en stärkt social hållbarhet. Man satsar en del av sin tid, inte pengar.

Alla som ställer upp på idén att genom gemensamt arbete bygga en bogemenskap är välkomna att bo i denna typ av boende. Vilka som i slutänden kommer att välja denna form av boende kommer att bero på vilken lägenhetssammansättning man väljer. Mindre lägenheter väljs av en- och tvåpersonshushåll. Större lägenheter framförallt av barnfamiljer.

Boendeformen lever upp till målet: "flexibla lösningar som kan användas av olika målgrupper”. Vi vill påminna Växjö kommun om Växjö Bogemenskaps vilja att starta och driva bogemenskap i Växjö och att det kan ske genom olika upplåtelseformer.

Att seniorer själva driver ett boende med aktiviteter, matlag och gemenskap blir som ett socialt kitt i ett bostadsområde, man lär känna sina grannar och kan dela med sig till andra.

Anders Alfredsson, Jelena Andersson, Lottie Giertz, Karin Green, Kent Johansson,Karin Köhler, Karin Vikström

Styrelsen för Växjö Bogemenskap

Det behövs flera boenden i Växjö för seniorer som bygger på gemenskap och aktiviteter, anser föreningen Växjö Bogemenskap.
Det behövs flera boenden i Växjö för seniorer som bygger på gemenskap och aktiviteter, anser föreningen Växjö Bogemenskap.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Annons
Annons