Annons

Nykterhet kan bli social norm

När sommaren sjunger på sista versen och det är ­aktuellt med kräftkalas och surströmmingsfester kan man som regel läsa en massa välmenande råd angående alkoholförtäringen. Det tråkiga är bara att de som verkligen behöver tips om att minska intaget, dricka långsammare och allt annat som föreslås är de som blivit döva för sådana förslag.
Insändare • Publicerad 17 augusti 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20090609
Ett snapsglas med en kräftklo på kanten
Foto Leif R Jansson  / SCANPIX / Kod 10020
STOCKHOLM 20090609 Ett snapsglas med en kräftklo på kanten Foto Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020Foto: Leif R Jansson / TT

De flesta som nyttjar ­alkohol vet att sköta sig. Berusningen med kontrollförlust är inte vad man önskar. När de börjar känna sig fulla dricker de inget mer. De som är på väg in alkoholproblem använder förnekelse, slår ifrån sig och säger till sig själv och andra att det är lugnt. De vet vad de gör.

Snart nog vet de inte alls vad de gör och ställer till för sig själva och omgivningen i jakten på att nå den bedövande berusningen. Fina flaskmärken, dyra smaker och annat är bara strunt. Det är effekten det handlar om. Det obehag som ”vanligt folk” upplever när de börjar få för mycket blir i stället för en alkis ett välbehag som man söker trots ökande obehagliga och skadliga konsekvenser. Till slut är hen beredd att offra allt – jobb, relationer, barn och all självrespekt – för att nå den önskade berusningen.

Annons

Då är det väldigt hoppfullt att våra unga i allt större utsträckning väljer bort alkohol. Utbudet av alkoholfria alternativ blir också allt större och bättre. Det kan man inte minst se av den explosiva ökningen av efterfrågan och omsättning hos Systembolaget av alkoholfria drycker. Den yngre och aktiva delen av vår befolkning väljer allt oftare nykterhet. Baksidan är enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning att folk från 45 år och uppåt dricker mer och oftare. Pensionärsfylla blir allt vanligare.

Den övergripande tendensen är ändå god. Allt fler kändisar står fram som nyktra exempel och den som avstår från alkohol blir numera sällan ifrågasatt. Snabbare än någon har vågat tro har rökningen förlorat status och rökfrihet är nu ett krav i de flesta sociala sammanhang. Den allt tydligare nykterhetstrenden får mig att våga tro att också giftet alkohol ska förlora sin status som socialt smörjmedel. Nykterhet blir norm och de onormala fylleristerna får hjälp att bli normala.

Gunnar Holmström, Väckelsång, konstnär och beroendeterapeut

Annons
Annons
Annons
Annons