Annons

Överreklamerat studentutspring

I massmedia har vi under den senaste månaden nästan dagligen kunnat läsa och höra inte bara om det verkliga problemet coronapandemien utan jämväl om studentutspring och dito -flak.
Insändare • Publicerad 20 maj 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Dagens så kallade studentexamen har sålunda utvecklats till en månglarnas marknad”, skriver Olle Nilsson.
”Dagens så kallade studentexamen har sålunda utvecklats till en månglarnas marknad”, skriver Olle Nilsson.Foto: Urban Nilsson

Såväl enskilda, rektorer, lärare och elever, som myndigheter och organisationer har ägnat mycken värdefull tid åt denna egentligen ”ickefråga”. Att i en verklig kristid då ett stort antal personer dagligen dör, andra förlorar sina livsverk och ytterligare många sliter för att ”rädda vad som räddas kan” borde denna möjligen nygamla tradition vara av underordnad betydelse.

Studentexamen i sin egentliga betydelse, mogenhetsexamen, avskaffades 1968 då en ny läroplan tillkom och ersattes av ”avgångsbetyg efter slutförd lärokurs i gymnasieskola” utan några egentliga krav på resultat för att få deltaga i avslutet som egentligen felaktigt kallas studentexamen. Tidigare, det vill säga före 1968, krävdes däremot avlagda godkända prov såväl skriftligt som muntligt, för att få kallas student och därmed ha visat sig inneha den mogenhet som erfordras för bedrivande av universitetsstudier. Sålunda en kraftfull inflation vad gäller innehållet. Benämningen och firandet har dock icke anammat detta.

Annons

Dagens så kallade studentexamen har sålunda utvecklats till en månglarnas marknad där alla försöker hugga tag i köttbenet och roffa åt sig så stor bit som möjligt. Mössa för ofta mer än 1 000 kronor, långklänningar, frackar, diverse fantasifulla transporter, baler, blommor, plakat, fester i hemmen och kanske någon flaska lättöl. Sammantaget lär detta uppgå till flera 10 000-tals kronor även vid måttlig spendersamhet, och detta bara för en egentligen vanlig, om dock definitiv, skolavslutning. Allt, enligt ovan, finansierat av föräldrarnas olika tjocka plånböcker, med hjälp av grupptryck och ”mördande reklam”.

Agnes Wold, professor i bakteriologi, sa nyligen vid en intervju i TV, att man nu borde försöka utnyttja dagens situation till något positivt, i så måtto man söker också långsiktigt dra ner på dagens omåttliga och kostsamma firande, till något mera balanserat, också i nivå med den eventuella prestation som utförts. Inte minst i en tid med akut coronapandemi och massarbetslöshet bakom hörnet, är det nödvändigt, att dagens ungdom överlag, får klart för sig att i verkliga livet får man inget utan ansträngning, som kanske till och med ger träningsvärk.

Olle Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons