Annons

Regionpolitiker – se till att fatta rätt beslut

”Att ta bort en förmån för vissa i vårdteamen, och behålla samma förmån för andra kan inte medföra annat än missnöje och besvikelse för berörd personal”, skriver Michael Öberg (MP) och Kent Mandorff (MP).
Debatt • Publicerad 17 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Michael Öberg (MP) och Kent Mandorff (MP) skriver om beslutet att ta bort det extra OB-tillägget för undersköterskorna.
Michael Öberg (MP) och Kent Mandorff (MP) skriver om beslutet att ta bort det extra OB-tillägget för undersköterskorna.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Vi blir beklämda när man ser regionpolitikernas inlägg om krampaktiga försök att bekämpa det kostnadskrävande system för hyrpersonal och samtidigt göra försämringar på arbetsvillkoren för viss personal i Region Kronoberg.

Den regionpolitiska ledningen tillsammans med Sverigedemokraterna har fattat beslut om att ta bort det extra OB-tillägget för undersköterskorna. Det har skapat oro i de optimalt fungerande vårdteamen på sjukhusen.

Annons

Orättvist att spara på grupper som bäst behöver stimulans för ett arbete som ofta är fyllt av stress, hög arbetsbelastning och bristande återhämtning.

Patientsäkerhet, arbetsmiljö och goda arbetsvillkor hänger ihop och är viktiga förutsättningar för att vårdteamen ska kunna utföra arbetet på ett säkert sätt. Det handlar om att det bedrivs en vård som är trygg, god och nära alla dygnets timmar på våra akutsjukhus i Ljungby och Växjö.

Nu säger man vilja bekämpa användningen av hyrpersonal inom sjukvården (vilket inte är nytt). Men det görs genom att Region Kronoberg blir en mindre attraktiv arbetsgivare. Genom att ta bort förhöjda OB-tillägg för viss personal i vårdteamet kring patienten är inte bra. Förstärkt OB-tillägg har varit en viktig personalbefrämjande åtgärd och skyddsfaktor för en förbättrad teamkänsla och ökad attraktivitet. Motivering från den politiska ledningen med stöd av Sverigedemokraterna skulle vara, att man idag inte besväras av hyrpersonal inom ovan nämnda personalkategori.

Vår reflektion är en ganska naturlig och logisk slutsats. Avsaknaden av personalpolitisk stimulans för undersköterskor kommer göra yrket mindre attraktivt och vissa kommer söka sig bort.

Om inte Region Kronoberg är en fortsatt attraktiv arbetsgivare och erbjuder goda förhållanden för hela vårdteamet, däribland undersköterskorna, så kan man också räkna med att fler lämnar yrket och det blir ännu svårare att rekrytera i framtiden. Det kommer troligtvis att öka incitament för användning av hyrpersonal. Det får i sin tur kostnaderna att skjuta i höjden.

Att ta bort en förmån för vissa i vårdteamen, och behålla samma förmån för andra kan inte medföra annat än missnöje och besvikelse för berörd personal.

I botten så hävdas, av den regionpolitiska ledningen, att de ekonomiska förutsättningarna inte tillåter fortsatta satsningar på förhöjt OB-tillägg. Då statliga medel som används, inte kommer att finnas kvar innevarande år eller nästa år. Som en parentes kan sägas att man tillskjuter rejäla medel för investeringar av ett riskabelt sjukhusbygge i Räppe.

Oavsett detta, så kommer ett eventuellt ökat utnyttjande av hyrpersonal att åderlåta den ekonomiska verkligheten än mer än vad satsningen på extra OB-tillägg kan göra. Så det skulle vara väl använda pengar att låta OB-tillägget vara kvar.

Ledningens betydelse är av stor betydelse för saker som rör sig om resursfördelning, arbetsmiljö, ekonomistyrning och principer för personalbefrämjande insatser och förbättrad bemanning. Gör inte åtskillnad utan ser till att alla i vårdteamet har rätt kunskap och kompetens samt engagemang som grundläggande förutsättningar för en god och patientsäker vård i Region Kronoberg. En vädjan till regionpolitikerna att fatta kloka beslut.

Michael Öberg (MP), Kent Mandorff (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons