Annons

Ridning är en sport – och så väldigt mycket mer

”Är ridning en sport?”, ”Gör inte hästen allt jobb?”, ”Inga muskler!”, ”Bara tjejer kan rida!”, ”Du sitter bara där!” Och mycket mer får vi ryttare höra varje dag.
Insändare • Publicerad 11 maj 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ellen Nordh är trött på alla negativa kommentarer en ryttare kan få höra. På bilden syns den svenska ryttaren Malin Baryard-Johnsson på hästen Indiana under Global Champions Tour Grand Prix of New York.
Ellen Nordh är trött på alla negativa kommentarer en ryttare kan få höra. På bilden syns den svenska ryttaren Malin Baryard-Johnsson på hästen Indiana under Global Champions Tour Grand Prix of New York.Foto: Pontus Lundahl/TT

Jag har ridit och hållit på med hästar i hela mitt liv. Jag är ingen känslig person, men påståenden som ovan gör mig väldigt frustrerad. Jag tycker åsikterna om ridning måste förändras!

Att hålla på och vara ryttare är en livsstil. Och ridning är en sport. Inte bara det utan även en av de farligaste sporterna i världen. Att kunna kontrollera ett djur, på över 500 kilo, kräver en hel del respekt, tanke, ansvar och muskler. Man måste veta vad man gör, en häst hoppar inte 1.30 meter utan att ryttaren lär och gör. Att rida handlar om ryttaren, det finns inga dåliga hästar, bara dåliga ryttare.

Annons

Med det i åtanke vill jag säga att utan ryttaren på hästen, som behöver träna, dag efter dag efter dag, blir det ingen ridning. Vad jag tycker bör, och förhoppningsvis kommer att förbättras, är att ryttare blir bättre stöttade och får bättre självförtroende.

För ridning är inte lätt, varken fysiskt eller psykiskt. Ett exempel på hur farligt ridning är: En artikel jag läste som vars en tjej går på hästgymnasium lekte med sin häst, hon hade ingen koll och hästen trampade ner henne, hon dog senare efter skadorna. Samma sak kan hända uppifrån hästryggen. Trillar du av, kan du aldrig veta hur det kommer att sluta, inte de i din omgivning heller.

Hästar är vilda djur med egen hjärna och egen vilja. Att kunna rida på bra och på rätt sätt är kort sagt en naturbegåvning.

Påståendet: "Bara tjejer kan rida" är helt osant, logiken i det är noll procent. Många av de kändaste ryttarna är, tro det eller ej, killar. Så som Peder Fredricson.

"Hästen gör allt jobb". Då vill jag bara säga: Testa själv! Är du en ryttare utan muskler eller svett under armarna har du inte gjort rätt. Det ingår i sporten. Vissa hästar gör allt jobb själv, ska inte ljuga. Men det är max en procent av världens "behästning" som gör det. Du måste använda alla sinnen, alla muskler i vartenda litet ställe i kroppen. Du måste skänkla, styra, stå upp, rida lätt. Att rida är väldigt svårt, de jag träffat som rider första gången brukar säga att det känns som att sitta på en vinglig gammal cykel.

Att rida handlar om så oerhört många saker. En är självsäkerhet, jag vågar detta! Och så klart kärleken från hästen.

Ellen Nordh

Annons
Annons
Annons
Annons