Annons

Säljer för att kunna sköta konstsamlingen bättre

I Smålandsposten den 2 april frågar sig en rad insändarskribenter om det är genomtänkt att sälja delar av Växjös kommuns konstsamling. Vi förstår och välkomnar de synpunkter som finns runt kommunens försäljning av delar av konstsamlingen.
Replik • Publicerad 7 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förra veckan ifrågasatte Åke Bergqvist, talesperson Konstnärernas Riksorganisation i Kronoberg, Remus Wilson, ordförande Smålands Konstnärsförbund, Lars Palm, styrelseledamot Italienska Palatset Ekonomisk Förening, Kerstin Cedell, styrelseledamot Italienska Palatset Ekonomisk Förening, Roger Simonsson, Konstnärscentrum Syd om det var så smart av Växjö kommun att sälja delar av konstsamlingen. Nu svarar kommunen.
Förra veckan ifrågasatte Åke Bergqvist, talesperson Konstnärernas Riksorganisation i Kronoberg, Remus Wilson, ordförande Smålands Konstnärsförbund, Lars Palm, styrelseledamot Italienska Palatset Ekonomisk Förening, Kerstin Cedell, styrelseledamot Italienska Palatset Ekonomisk Förening, Roger Simonsson, Konstnärscentrum Syd om det var så smart av Växjö kommun att sälja delar av konstsamlingen. Nu svarar kommunen.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Utifrån politiskt fattade beslut samt befintlig situation för den konst som finns kommer här svar på en del av de frågor som insändarens författare ställer.

Det vi ska ha i minnet är att försäljningen är en mycket avgränsad aktivitet i det stora hela. Kommunen innehar inget bevarandeuppdrag men väl ett ansvar att ta hand om den samling som kommunen trots allt äger. Ett av uppdragen innebär däremot att vi genom olika aktiviteter ska stötta konstlivet lokalt och nationellt samt kunna förse våra olika kommunala verksamheter med konstnärlig utsmyckning och gestaltning.

Annons

I samband med flytten från kommunhuset ökar antal konstverk som blir utan en ordentlig hemvist. Redan innan flytt befann sig ett hundratal verk i förråd. Den andelen har nu ökat med ytterligare ett par hundratal verk. Merparten av våra konstverk håller en väldigt hög kvalitet och är också placerbara i offentliga miljöer både vad gäller fysiskt skick och placerbarhet. Vi ska komma ihåg att många verksamheter där vi placerar konst har speciella krav på vad som kan visas och vad som fungerar i deras specifika miljöer. Samtalsrum, mottagningar för social verksamhet, kontor och lärmiljöer kräver lite annat än vad man exempelvis kan ha hemma. Vi vill såklart även i dessa miljöer kunna skapa en spännande miljö med konstverk som både smälter in och inspirerar.

Det vi nu säljer är konstverk som enligt marknadsvärde tingar ett lägre belopp och vi säljer det som av olika skäl inte uppfyller kraven som anges ovan. Vi har valt att inte sälja verk av nu levande lokala konstnärer, med undantag från något enstaka verk i de fall där vi har flera av samma konstnär. Vi ser självklart till att juridiska aspekter som exempelvis följerätt efterföljs där det är applicerbart. Vad gäller frågan om uteblivet BUS-stöd så säljer vi, som det ser ut i dagsläget, ingen konst av konstnärer som är anslutna till BUS.

Syftet med försäljningen är att minska ner konstsamlingen för att helt enkelt kunna sköta om den ännu bättre. Att sitta på stora förråd med konstverk är inte hållbart och den kommer heller ingen till gagn. Då ser vi en försäljning som ett bättre sätt att göra konsten tillgänglig för fler. Den lilla vinst som görs vid försäljningen går tillbaka in till samlingen för att restaurera befintliga konstverk samt för att på sikt kunna göra nyinköp.

Med detta förklarat så välkomnar vi diskussionen och det är viktiga synpunkter som framförs inte minst i oroliga tider som nu, då enskilda konstnärer hamnar i ekonomiska svårigheter i och med uteblivna uppdrag, inställda utställningar med mera.

Tomas Ekelius, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen, Anna-Karin Axelsson, kulturchef kultur- och fritidsförvaltningen

Annons
Annons
Annons
Annons