1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Satsa helhjärtat på vindkraftsutbyggnad

I en debattartikel den 5 september skrev Kennet och Susann Karlsson att Uppvidinge kommun gör ett stort misstag om planerna på vindkraftsparkerna i kommunen får fortsätta.

Jag håller med om uttrycket ”Uppvidinge kommun gör ett stort misstag", men då av den anledningen att vi inte har realiserat alla stora planer på vindkraftsutbyggnad.

Våra vindmätningar säger ju att vi har, ur rikssynpunkt, bra vindförhållande. Vad är det som gör att vi har skjutit på utbyggnaden av vindkraften?

Olika politiska viljor har kämpat på var sin sida. Ett fel som bidragit till oviljan tror jag är att ett vindkraftverk som placerades synligt i Norrhult. Det syns från alla vägar. Hade tillståndet givits idag hade det nog blivit nej. Själv har jag dock inget obehag av det.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Men de stora vindparksparker som planerats i övrigt borde ha kunnat realiserats utan att det blivit så mycket strid. Vi har stora skogsområden som kan ta emot många verk. Men då kommer alla intressen in och motverkar.

I de områden som sagts att det häckar örnar, själv har jag arbetat med skogsarbete i anslutning till dessa områden, men aldrig sett skymten av Örnar. Det är en konstruktion för att motverka utbyggnaden.

Vi är ju en kommun med många välskötta och framgångsrika företag. Till det borde vi kunna lägga att bli en av landets främsta vindkraftskommuner.

Tänk att alla typer av företag i kommunen hade fått en väldig uppgång under denna stora utbyggnad, samt när allt blev klart ett serviceföretag för alla dessa verk. Det hade satt Uppvidinge på kartan. Mer än när vi engagerade oss för ”batterifabriken”, där saknades ju alla förutsättningar.

Låt oss samlas för Uppvidinges bästa och framtid, satsa helhjärtat på vindkraftsutbyggnad.

Karl-Erik Olofsson

Karl-Erik Olofsson vill ha många vinkraftsverk i Uppvidinge kommun.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.