Annons

Skolan bör vara en mobilfri plats

Det finns många som använder sin mobil på ett fel sätt, till exempel tar bilder på folk och lägger ut dem på internet, skriver med andra, spelar, kollar på videos på lektionen.
Insändare • Publicerad 6 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Filippa Strömbäck tycker inte att mobiler hör hemma på lektioner.
Filippa Strömbäck tycker inte att mobiler hör hemma på lektioner.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är inte bra att elever får ha mobilen under lektionstid och på raster. Jag tycker att alla skolor ska ha mobilförbud på lektioner och raster. Man får använda mobilen igen när man är utanför skolans område.

Anledningarna till att jag vill förändra detta är flera. Om en elev tar en bild på en annan elev, utan att fråga om lov och sedan lägger ut den på sociala medier kan det leda till att personen känner sig utsatt/utanför.

Annons

Om någon spelar eller tittar på en video under en lektion kan det störa de andra i klassen.

Man kan ha en liten låda där alla lägger sina mobiler under tiden man är i skolan, då blir det mycket bättre.

Jag tror att om det införs mobilförbud skulle många känna sig tryggare i klassrummet, omklädningsrummet, på rasterna och på hela skolan.

Jag har själv varit med om en händelse. Jag gick i 4:an (tror jag) och vi hade precis haft idrott. Vi var i omklädningsrummet och skulle byta om. Då kom en tjej i 6:an in och typ filmade med sin telefon när vi bara stod med handduk runt oss. Detta bevisar ju också att man ska ha mobilförbud i skolan.

Det vore bra om alla skolor hade stränga regler att man måste lämna in sin telefon. Det allra bästa hade varit om ingen tog med sig mobilen till skolan alls, då hade ingen behövt vara orolig för någon skulle ta en bild/göra dåliga saker under skoltiden.

Nu har min skola förbud för mobiler och det tycker jag är bra. Man fokuserar bättre om man låser in mobilerna. Ligger den i bakfickan eller på bordet hela tiden fokuserar man inte lika bra. Då vill man ju bara ta upp den och titta på den.

Nu hoppas jag att de flesta skolorna ser denna artikel och tar tag i detta, det gör samhället mycket bättre.

Filippa Strömbäck, elev på Gustavslund

Annons
Annons
Annons
Annons