Annons

Stora neddragningar i äldreomsorgen

Det är dags att politikerna i Tingsryds kommun börjar lyssna på oss som arbetar i vården. Det skriver Ann-Charlott Rundberg, Ann-Kristin Karlsson, Michaela Forsberg och Marie Olsson, undersköterskor på Solängen i Ryd.
Debatt • Publicerad 14 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi är nu mindre antal personal i tjänst dagtid samtidigt som vi fått fler arbetsuppgifter att utföra på grund av corona”, skriver debattskribenterna.
”Vi är nu mindre antal personal i tjänst dagtid samtidigt som vi fått fler arbetsuppgifter att utföra på grund av corona”, skriver debattskribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 20 mars skrev Magnus Carlberg (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden i Tingsryds kommun, i Smålandsposten att vi skulle glädja oss åt satsningarna i äldreomsorgen. Detta förvånade oss som arbetar på Solängen i Ryd, då vi två dagar tidigare fått besked om neddragningar i personaltätheten och att ett nytt så kallat hälsoschema skulle införas, detta redan den 1 april. Detta skulle göras för att hålla budgeten.

Vi hade det tufft redan innan och hade påtalat detta för både chefer och politiker utan att få något gehör. I stället införde man detta och dessutom mitt under coronautbrottet.

Annons

Men nu blir man än mer förvånad när man läser i Smålandsposten den 25 april att Magnus Carlberg tycker det är oansvarigt att föreslå nedskärningar på äldreboendena under corona. Vet inte Magnus Carlberg att detta redan den 1 april infördes på Solängen.

Vi är nu mindre antal personal i tjänst dagtid samtidigt som vi fått fler arbetsuppgifter att utföra på grund av corona. Detta går inte ihop, det säger sig själv. Vi borde i stället vara fler då våra omsorgstagare behöver än mer omvårdnad och stimulans i detta läge. Hur detta ska gå ihop med övertids- och timvikariestopp är för oss en gåta. Vad är det för ökning av bemanningen som Magnus Carlberg säger de jobbat med sedan 2015?

Det är dags att ni politiker börjar lyssna på oss som arbetar i vården precis som Anna Persson skriver i Smålandsposten den 29 april.

Ann-Charlott Rundberg, USK Solängen

Ann-Kristin Karlsson, USK Solängen

Michaela Forsberg, USK Solängen

Marie Olsson, USK Solängen

Annons
Annons
Annons
Annons