Annons

Tänk globalt och agera lokalt för en bättre miljö

Det skräpas ned alldeles för mycket i Växjö; vid busshållplatser, utanför offentliga byggnader, lägenheter och hus.
Insändare • Publicerad 5 december 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt organisationen Håll Sverige rent slängs det över 1 miljard fimpar varje år och 62 procent av skräpet i stadsmiljön består av fimpar.
Enligt organisationen Håll Sverige rent slängs det över 1 miljard fimpar varje år och 62 procent av skräpet i stadsmiljön består av fimpar.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varje gång man går ut och ser denna nedskräpning blir man väldigt ledsen och tycker synd om vår planet och våra liv som vi själva förstör genom att slänga exempelvis cigarettfimpar och godispapper direkt på marken.

Förra veckan gick vi och plockade skräp vid universitetsområdet här i Växjö. Detta gör vi som en del av vårt samhällsprojekt som vi jobbar med på IB-utbildningen på TC.

Annons

Av det skräp vi hittade kunde vi konstatera att cigarettfimpar var det överlägset mest vanliga. De låg överallt på tillåtna och otillåtna platser. Vi hittade också många plastpåsar och snusförpackningar.

Enligt organisationen Håll Sverige rent slängs det över 1 miljard fimpar varje år och 62 procent av skräpet i stadsmiljön består av fimpar.

Filtret i fimpen består av plast och det är ett material som bryts ned mycket långsamt. Det tar cirka 10-20 år för plastpåsar att brytas ned. Plasten försvinner för ögat men den efterlämnar små mikroplastbitar som stannar kvar i naturen och även kommer ut i haven. Där kan de stanna kvar i hundratals år.

Mikroplasten är skadlig för exempelvis fiskar. De får i sig mikroplastbitarna vilket i sin tur påverkar deras överlevnadsförmåga och i slutändan även oss människor som äter fisken. Så vi förstör inte bara naturen utan vi förstör också för oss själva.

Eftersom det är vi människor som är orsaken till nedskräpningen är det vår skyldighet att fixa det och att göra någonting åt det. Alla måste dra sitt strå till stacken och ta ansvar för sina egna handlingar. Det är det enda sättet för att förbättra miljön och rädda vår planet.

Alla måste vara delaktiga och tänka på att inte skräpa ned och att faktiskt även plocka upp andras skräp som man ser på marken. Våga vara jobbig och säg till om du ser någon slänga något.

Vänta inte på att någon annan ska göra något utan försök att lösa problemet själv. Och om inte det går kan man vända sig till kommunen där man kan få råd och hjälp med hur man kan agera för att minska nedskräpningen.

Tänk globalt och agera lokalt, här och nu! Det är bara vi som kan skapa en ren och vacker miljö, tillsammans.

Mirab och Daria, klass 9IB på TC

Annons
Annons
Annons
Annons