Tydlig agenda för att höja pensionerna

Replik ,

Den 11 mars skrev Tantpatrullen i Växjö att tant behöver större slant. Vi socialdemokrater tycker också att tant behöver större slant, därför höjer vi pensionerna.

”Pensionen ska vara något att se fram emot. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal”, skriver Monica Haider (S).
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
”Pensionen ska vara något att se fram emot. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal”, skriver Monica Haider (S).

Vi menar att den som slitit ett helt yrkesliv förtjänar en bra pension. I dag är pensionerna för låga. Inte minst för dem som slitit ett helt arbetsliv med förhållandevis låg lön. Och det är många kvinnor. Därför har vi en tydlig agenda för att höja pensionerna:

• Höj pensionerna för dem som har lägst pensioner. 
Den första januari 2020 höjde vi garantipensionen och taket i bostadstillägget. För många pensionärer innebar det mer än 1 000 kronor mer i plånboken. Sammanlagt har 675 000 personer fått mer i plånboken.

• Höj pensionerna för de som slitit ett helt yrkesliv men ändå får låg pension. 
Nu har vi precis nått en överenskommelse med flera riksdagspartier för att detta ska bli verklighet. 2021 ska pensionen höjas med upp till 600 kronor per månad för dem som har en allmän inkomstgrundad pension mellan 9 000–17 000 kronor i månaden. Detta kallas för pensionstillägget.

• Höj pensionerna långsiktigt genom att öka inbetalningarna till pensionssystemet. 
Vårt mål är att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön i pension. Men det kräver att vi ökar inbetalningarna till pensionssystemet. Det är en förutsättning för en rejäl höjning så att svenska pensionärer får ett ordentligt tillskott.

Nu levererar vi alltså på ett av våra vallöften när pensionstillägget blir verklighet 2021. Vi gör det genom en riktad höjning till dem som har byggt vårt land. De som jobbat på en förskola med att ta hand om våra barn. De undersköterskor som slitit i vården och omsorgen och tagit hand om våra nära och kära. De som jobbat i butik och sett till att vi kunnat handla mat.

Pensionen ska vara något att se fram emot. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal. Därför fortsätter vi nu med vårt arbete med målet att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön i pension.

Monica Haider (S), riksdagsledamot