Annons

Växjö måste stötta kvinnojouren Blenda

”Socialdemokraterna i Växjö uppskattar det fantastiska och viktiga arbete som kvinnojouren Blenda gör och vill, till skillnad från den moderatledda majoriteten”, skriver Tomas Thornell (S).
Debatt • Publicerad 7 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tusentals kvinnor och barn söker skydd hos landets kvinnojourer varje år och Blendas verksamhet är otroligt viktig för många växjöbor. Det skriver Tomas Thornell (S).
Tusentals kvinnor och barn söker skydd hos landets kvinnojourer varje år och Blendas verksamhet är otroligt viktig för många växjöbor. Det skriver Tomas Thornell (S).Foto: JESSICA GOW / TT

Tusentals kvinnor och barn söker skydd hos landets kvinnojourer varje år. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Det här är siffror som tyvärr inte ser ut att minska.

Det är så allvarligt att regeringen så sent som i våras utökade stödet till landets kvinnojourer med ytterligare 100 miljoner kronor. Men samtidigt som många partier på nationell nivå vill skjuta till mer pengar till kvinnojourerna så bestämmer sig Allianspartierna och Miljöpartiet i Växjö för att lämna avtalet med kvinnojouren Blenda i Växjö kommun.

Annons

I Växjö kommun har kvinnojouren Blenda och kommunen länge haft ett samverkansavtal. Efter flera år av gott samarbete har Allianspartierna och Miljöpartiet bestämt sig för att säga upp avtalet. De säger nu att de istället ska förlita sig på marknadskrafterna och handla upp skyddat boende för misshandlade och förföljda kvinnor. Detta är mycket anmärkningsvärt!

Jag hade hoppats att det uppsagda avtalet med kvinnojouren skulle ha förhandlats om. Men i förra veckan då Nämnden för arbete och välfärd tog sin internbudget yrkade vi Socialdemokrater att det under nästa år skulle förhandlas fram ett nytt avtal, alternativt ett partnerskap med kvinnojouren Blenda. Men här blev det tvärt nej.

Vi i Socialdemokraterna hade konstruerat vårt förslag så att den moderatledda majoriteten hade kunnat sagt ja till förslaget och inte behöva ta ställning till något annat i vårt budgetförslag. Men det verkar som om Allianspartierna och Miljöpartiet bestämt sig för att ett avtal med kvinnojouren Blenda inte är aktuellt för Växjö kommun.

Socialdemokraterna i Växjö uppskattar det fantastiska och viktiga arbete som kvinnojouren Blenda gör och vill, till skillnad från den moderatledda majoriteten, göra mer än att bara berömma organisationen.

Vi vill att Växjö kommun under 2020, innan det gamla avtalet avslutas, ska teckna ett avtal med eller komma överens om ett partnerskap tillsammans med kvinnojouren Blenda.

Om ett avtal inte sluts med Kvinnojouren riskeras så klart delar av deras verksamhet, en verksamhet som årligen hjälper åtskilliga kvinnor och barn. Kvinnojouren har idag stor erfarenhet och kunskap, de har många engagerade medarbetare och frivilliga. De har en kompetent styrelse, hög trovärdighet och har ett fungerande och bra samarbete med flera kommuner i länet. När nu Växjö kommun lämnar samarbetet så riskeras inte bara samarbetet med Växjö kommun utan man riskerar även samarbetet med flera andra kommuner i länet.

Kvinnojouren Blendas verksamhet är otroligt viktig för många växjöbor och för oss Socialdemokrater är det självklart att då ska kommunen vara med och bidra till deras verksamhet.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att de blågröna och då speciellt att Centerpartiet och Miljöpartiet tar sig samman och ser till att Växjö kommun blir en samarbetspart till Kvinnojouren Blenda.

Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition

Annons
Annons
Annons
Annons