Annons

Växjös företag kan göra skillnad för kulturen

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och om alla gör något tar vi viktiga kliv mot att skapa det Växjö vi vill ha”, skriver Jens Ahlstrand på Visma och Marie Björkman på Regionteatern Blekinge & Kronoberg med anledning av verksamheternas kultursamarbete.
Debatt • Publicerad 19 februari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är från när Regionteatern presenterade programmet för våren 2020. ”Tillsammans ska vi få fler att få upp ögonen för Regionteaterns utbud och upptäcka scenkonstens kraft”, skriver dagens debattskribenter.
Bilden är från när Regionteatern presenterade programmet för våren 2020. ”Tillsammans ska vi få fler att få upp ögonen för Regionteaterns utbud och upptäcka scenkonstens kraft”, skriver dagens debattskribenter.Foto: Filip Sjöfors

Kultur gör skillnad. För individer, städer och samhällen. Ett rikt kulturliv ger livskvalitet, gynnar folkhälsan och skapar attraktiva platser, där folk vill verka, bo, leva och utvecklas tillsammans.

Vid årsskiftet inledde Regionteatern Blekinge & Kronoberg ett samarbete med Visma, kommunens näst största privata företag och arbetsgivare. Målet med samarbetet är att visa att alla kan bidra till att stärka kulturen i Växjö, skapa bättre förutsättningar för ett levande kulturutbud och göra vår region till en ännu mer attraktiv plats. Vi vill visa att även privata aktörer kan dra sitt strå till stacken för att skapa ett öppet och välkomnande Växjö.

Annons

Tillsammans ska vi få fler att få upp ögonen för Regionteaterns utbud och upptäcka scenkonstens kraft och positiva påverkan på Växjö och lokalsamhället. Tillsammans hoppas vi att fler företag och verksamheter i Växjö med omnejd tar efter och stöttar kulturorganisationer i en tid som innebär nedskärningar på bekostnad av den välfärd – yttrandefrihet, mångfald och livskvalitet – som kultur och scenkonst faktiskt ger.

Vi är övertygade om att det kommer att underlätta rekrytering och få fler verksamheter att växa och skapa nya jobb. Det ger i sin tur ökade skatteintäkter och mer resurser till vår gemensamma välfärd, där kulturen är en självklar och viktig pusselbit. På samma sätt som det finns en stark koppling mellan kultur och välfärd, finns det en också tydlig länk mellan kultur och tillväxt. Turism och besöksnäring är nämligen en sektor som har utvecklats starkt de senaste decennierna och som ger konsumtion och intäkter i många branscher: hotell och logi, restauranger och kaféer, detaljhandel, transporter och eventföretag.

För många företag i Växjö är samarbeten med idrottsföreningar ett självklart inslag i det lokala samhällsengagemanget. Idrottsföreningar påverkar mångas vardag, inte minst barn och unga och har ofta stark koppling till företagets medarbetare. De bidrar också i stor utsträckning till att skapa attraktivitet och sätta Växjö på kartan. Men det gör de lokala kulturorganisationerna också – på helt andra ekonomiska premisser. Poängen är inte att ställa idrotten mot kulturen, utan att visa att det som privat aktör går att göra skillnad för Växjö på flera olika sätt.

Samarbetet mellan Regionteatern och Visma är därför också en utmaning till andra företag i Växjö att vidga vyerna när det gäller deras lokala engagemang och välja att också stötta kulturorganisationer som till exempel Regionteatern. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och om alla gör något tar vi viktiga kliv mot att skapa det Växjö vi vill ha.

Jens Ahlstrand, Executive Support Manager, Visma Spcs

Marie Björkman, Försäljning- och marknadschef på Regionteatern Blekinge & Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons