1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vem använder avdrag för lyxkonsumtion, MUF?

”Avdrag för de rikaste har alltid varit borgerlighetens lösning på de stora samhällsutmaningarna. Men när människan är svag under enskilda perioder av livet ska de istället skuldbeläggas, förnedras och stå med mössan i handen”, skriver Tajma Šišić och Marcus Karlén i SSU.
SSU Kronoberg skriver om MUF:s förslag att ersätta försörjningsstödet med matcheckar.
Foto: Henrik Montgomery/TT

MUF, det moderata ungdomsförbundet, presenterade för en månad sedan det socialpolitiska förslaget att ersätta försörjningsstödet med matcheckar.

Benjamin Dousa, MUF:s förbundsordförande, beskriver försörjningsstödet som ett medel till lyxkonsumtion. En totalt verklighetsfrånvänd människosyn som bekräftar förbundets oanständiga syn på ekonomiskt bistånd och de mest utsatta. Om er samhällsvision är en minskad offentlig sektor skulle det vara välkommet om ni även presenterar förslag som påverkar de rikaste i samhället, de med mest lyxkonsumtion.

Det Socialdemokratiska studentförbundet på Linnéuniversitetet i Växjö kan med stolthet och med glädje presentera andra förslag som istället kan minska lyxkonsumtionen för de mest resursstarka i samhället.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Minska och reformera ROT- och RUT-avdraget genom att sänka takbeloppet och förändra användningsområdena. Sedan bör ränteavdraget som bidrar till ökade bostadspriser, bankernas övervinster och premierar hushållens skuldsättning minska. Eller är det namnet, försörjningsstöd, som är problemet? Ett avdrag skulle kanske legitimera samma bidragsform.

Avdrag för de rikaste har alltid varit borgerlighetens lösning på de stora samhällsutmaningarna. Men när människan är svag under enskilda perioder av livet ska de istället skuldbeläggas, förnedras och stå med mössan i handen. Avskildas utan en monetär trygghet och frihet.

Det hör till ovanligheten att jag delar den Moderata partistyrelsens åsikt. MUF:s förslag avslås, förkastas och recenseras med att värderingen tillhör det gamla Sverige som vi med stolthet har lämnat till historiens soptipp. Sveriges cementerade klassamhälle på 1800-talet påminner om MUF:s människosyn av de mest utsatta. De med mössan i näven. Låt oss påminnas om den tiden och låt oss förkasta alla försök att upprätta det oönskade, ovärdiga och orättvisa klassamhället.

I söndags vred Sverige tillbaka klockan en timme och hade MUF fått bestämma skulle Sverige tillbaka ett sekel i tiden.

Marcus Karlén, ordförande S-studenter, Demos, på Linnéuniversitetet i Växjö, distriktsstyrelseledamot SSU Kronoberg

Tajma Šišić, ordförande SSU Kronoberg