Annons

Vinstintressen ska inte styra över skogen

Skogen med dess olika arter av växter och djur har under flera årtionden tagit skada av ett intensivt skogsbruk och annan miljöpåverkan som vi människor åstadkommit.
Insändare • Publicerad 29 januari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kan inte låta skogsnäringens ekonomiska intresse styra hur skogsmiljön ska lämnas över till kommande generationer”, skriver Lennart Turesson.
”Vi kan inte låta skogsnäringens ekonomiska intresse styra hur skogsmiljön ska lämnas över till kommande generationer”, skriver Lennart Turesson.Foto: Vidar Ruud

Detta vittnar flera rapporter om med skadade miljöer och minskning av skogens olika djurarter.

Nu har skogsnäringen med vårt lands skogsstyrelse i spetsen i en samverkansprocess bestämt att med 88 specificerade åtgärder öka skogstillväxten med 20 procent fram till 2050 och att detta motsvarar ett värde på 25 miljarder.

Annons

Redan i dag gör skogsbolagen och dess ägare enorma vinster. Det hävdas att ökad produktion är en överlevnadsfråga. För vem i så fall? Frågan borde vara, överlever skogen och dess miljö dessa åtgärder? I gällande skogsvårdslag står det att Miljömål och Produktionsmål är jämställda! I texten för miljömål står följande:

Skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga ska bevaras. En biologisk mångfald och genetisk variation i skogen ska säkras. Skogen ska brukas så att växter och djurarter som naturligt hör hemma i skogen ges förutsättningar att fortleva under naturliga betingelser i livskraftiga bestånd. Hotade arter och naturtyper ska skyddas. Skogens kulturmiljövärden samt dess estetiska och sociala värden ska värnas.

Jag är tveksam till att man i dag följer denna lag, men än mer tveksam till att det går att efterleva den med ökad produktion.

Skogsnäringen och dess företrädare har länge arbetat för högre produktion och högre vinster och vi står tydligen inför ett viktigt vägval.

I samverkansprocessen har också Naturskyddsföreningen deltagit och de har hedersamt nog reserverat sig mot rapporten men jag tycker att de och många andra borde reagera och agera kraftigt.

Skogen och dess miljö är viktigt för alla landets invånare och vi kan inte låta skogsnäringens ekonomiska intresse styra hur skogsmiljön ska lämnas över till kommande generationer.

Lennart Turesson

Annons
Annons
Annons
Annons