Annons

Virussmittan kan härja i månader

När är smittan över, och när får vi vårt gamla liv tillbaka?
Sanningen är att ingen vet. Så här resonerar experterna om hur länge smittan kommer att finnas kvar.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 23 mars 2020
När blir allting som vanligt igen? Ingen vet. Arkivbild.
När blir allting som vanligt igen? Ingen vet. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO)

– Tidigare trodde jag att detta skulle pågå länge, men nu tror jag att det kommer att gå fort, säger Johan Giesecke.

Annons

Han tror att den värsta spridningen kan vara över redan om några månader.

– Ja, jag tror på sommaren.

Orsaken är att viruset är så väldigt smittsamt och att det inte finns någon immunitet i befolkningen, förklarar han.

– Det är minst lika smittsamt som influensa – kanske ännu värre. Viruset kommer att svepa fram som en storm, och jag tror att det redan finns många smittade i Sverige.

Men det är viktigt att inse att de allra flesta bara blir mycket lindrigt sjuka, och att en stor del inte kommer att märka att de är smittade alls, konstaterar han.

– Men äldre, och människor i riskgrupper, kan bli svårt sjuka, och våra åtgärder måste i första hand syfta till att skydda dem och bromsa smittspridningen så att inte de insjuknar samtidigt.

Men ännu ligger virustoppen framför oss. Johan Giesecke tror att den ligger en eller ett par månader bort. Sedan kan den pågå en tid, för att så småningom minska framåt sommaren.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog.

Annika Linde konstaterar att smittan säkerligen kommer att spridas under flera månader framåt, men få av oss kommer att bli allvarligt sjuka, tror hon. Ändå måste vi ta den risk den utgör för de äldre och vården på allvar och vi måste försöka dämpa smittspridningen till känsliga grupper på alla sätt

– Men, jag tycker ändå att vi måste ha förtröstan. Det här är mycket mindre allvarligt än till exempel spanska sjukan och asiaten. Då dog spädbarn, unga människor och gravida.

Annons

Men det gäller bara själva sjukdomen. Det som ser ut att bli betydligt värre är alla de följder den för med sig, med börskrasch, panik och oro.

– Vi har alla, i alla fall de flesta av oss, en framtid efter corona. Men om vi låter oss dras för djupt ned i oron och pessimismen så blir den framtiden väldigt tråkig, säger Annika Linde.

Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk virologi.

Nästan alla pandemier har ett naturligt förlopp på ungefär tre månader, berättar Fredrik Elgh, professor i virologi och kliniskvirologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

Här saknas innehåll

Men den här epidemin försöker vi pressa ned med olika åtgärder, för att minska pressen på intensivvård och annan sjukvård.

– Det innebär att virusutbrottet drar ut på tiden, det förlänger epidemin. Därför är det är omöjligt att säga hur länge den kommer att pågå.

Det är enligt Elgh inte otroligt att vi kommer att få leva med smittorisken i ett halvår, kanske till och med ett år framöver.

– Hela jordens befolkning är mottaglig, och det kan komma vågor av smitta under lång tid.

Så har det varit med tidigare epidemier, som spanska sjukan, berättar han.

– Vi kommer inte att bli av med det. Men mycket kan hända, viruset kan bli "snällare". Så var det också med spanska sjukan.

Annons

Han tror också att det kommer både läkemedel och vaccin så småningom.

– Jag tror på det, det kommer innan epidemin är över, säger Fredrik Elgh.

Här saknas innehåll

Johanna Cederblad/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons