Annons
Nyheter

Blandning av histora och äventyr

Tomaterna hänger tunga på plantorna i växthuset och värmen är fuktig. Samtidigt smäller det en hel del ifrån skogen och flygplanen drar ibland in lågt över det lilla samhället. Men det är ingen fara, de ska vidare.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2014
Foto: 
Camilla Lagerqvist Uppdraget handlar om tre vänner som ska rädda livet på en motståndskvinna. Foto: Åsa Liffner
Camilla Lagerqvist Uppdraget handlar om tre vänner som ska rädda livet på en motståndskvinna. Foto: Åsa LiffnerFoto: 

Det är 1943. För Maja, som bor i Värmland nära den norska gränsen, är kriget en ganska avlägsen före­teelse. Åtminstone tills hon får två nya vänner från det ockuperade Norge. Den ena är en judisk pojke, vars släktingar förts till ett koncentrationsläger. Den andra är en flicka, vars mamma har ett förhållande med en tysk soldat. Innan sommaren är slut ska de tre ha tagit sig an ett livsfarligt uppdrag: att rädda livet på en motståndskvinna.

Uppdraget är den förs­ta delen i en ny serie om andra världskriget. Journalisten Camilla Lagerqvist, som tidigare bland annat utkommit med Det brinner i mitt huvud (2009) och Rädda honom! (2012), skapar här en lyckad blandning av historielektion och sommaräventyr. På blodigt allvar.

Annons

De tre ungdomarna har tilldelats roller som smidigt bäddar för konflikter i gänget, men som också ger en tydlig ingång till de större frågorna. Maja står längst ifrån kriget och brottas inledningsvis mest med pubertala problem. Ben, vars far är med i motståndsrörelsen, är påläst om nazisterna och personligt drabbad. Hilde är vacker och förbannad på mammans relation till tysken, ett förhållande hon själv blir illa sedd för.

Lagerqvist skriver fram deras sommar genom häftiga replikskiften och detaljerade beskrivningar av allt de ser runt gränslinjen. Ransoneringskort, ister och tidstypiska böcker har en lika självklar plats i skildringen som raskort och vapen. Men hur ska ungdomarna hantera all information de kommer över? Och står alla i det lilla samhället verkligen opartiska eller utan nazistiska kopplingar?

Uppdraget är en viktig bok som ger en god historisk inblick. Den är skriven på en lättillgänglig prosa och med levande personporträtt som engagerar djupt. Här diskuteras många frågor om mod och jämlikhet, lika brännande i romanens tid som nu.

Uppdraget

Författare: Camilla Lagerqvist

Förlag: B Wahlströms

Ålder: 9–12

Läs också: Barnhemmet av Cecilia Lidbeck.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons