Annons
Nyheter

Cecilia Lidbeck: Barnhemmet

Varför försvinner det elever från Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn? Vart tar de vägen? Och vems tur är det nästa gång?
Nyheter • Publicerad 7 november 2013
Det tar ett tag att lära känna barnen i Cecilia Lidbecks Barnhemmet. Foto: Siri Lidbeck
Det tar ett tag att lära känna barnen i Cecilia Lidbecks Barnhemmet. Foto: Siri LidbeckFoto: 
Foto: 

Cecilia Lidbeck, som tidigare utkommit med bokserierna om Vilma och Hemliga Fyran, är aktuell med en riktig rysare. Barnhemmet heter den och utspelar sig i en stram internatmiljö som för tankarna till höstens svenska skoldebatter.

Disciplin, ansvar och konsekvens är mottot på skolhemmet och Lidbeck väver med en blandning av ålderdomlig ton och isande spänning in det i vardagen. Undervisning, arbetstjänst och straff upptar all tid för barnen. De framträder för läsaren i skiftande takt, men står i alla fall så småningom tydliga med skakande öden och som sammansvetsad grupp. Det senare är nödvändigt för att kunna lösa mysteriet.

Annons

Barnhemmet är, trots en lättillgänglig prosa med flera roliga vändningar, bitvis också skrämmande rå och rak i sina beskrivningar. I kampen mellan ont och gott finns dock hela tiden en ljusglimt och stark tro på rättvisan.

Barnhemmet

Författare: Cecilia Lidbeck

Illustratör: Robert Vallmark

Lilla Piratförlaget

Ålder: 9-12 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons