Annons
Nyheter

Finurligt om barns rätt

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Foto: 
Foto: Christian Saltas
Foto: Christian SaltasFoto: 

Förra året fyllde Barnkonventionen 20 år. Då gav Pernilla Stalfelt ut boken Hurra!! Alla barns rätt i Läsrörelsens McDonalds-satsning. Samma innehåll, fast i ny förpackning, kommer nu ut på bokförlaget Rabén & Sjögren.

FN-paragraferna är varma i sin kärna, men skrivna med svåra ord och enorma perspektiv. Alla barns rätt syftar till att göra Barnkonventionens 54 artiklar tillgängliga för barnen själva.

Annons

I sann Stalfelt-anda bygger boken på färgsprakande seriestripar där ord och bild jobbar tätt tillsammans på vita ytor. Ur de enkelsnidade, men suggestiva, figurernas munnar driver fluffiga pratbubblor om kärlek, utbildning och rätten att tro på allt från lördagsgodis till Ganesha. Saker som våld och tvång figurerar till stor del i separata berättarstråk som myndigt pekar på förbud.

Alla barns rätt är en lyckad förening av allvarstyngd abstraktion och yvig humor. Det är med stor finurlighet som Stalfelt kramar essensen ur Barnkonventionen och placerar den i för barnet gripbara sammanhang.

JONNA FRIES

Alla barns rätt

Text och bild: Pernilla Stalfelt

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: 3-6 år

Läs också: Livetboken eller Våldboken av Pernilla Stalfelt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons