Annons
Nyheter

Härlig helhet

Johan Unenge är med i Barnboksakademien och utnämndes 2011 till Sveriges förste läsambassadör. Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack och har fått flera utmärkelser för sina träffsäkra bilder. Nu kommer deras gemensamma bok Alla tittar på Alfred.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2014
Foto: 
Foto: 
Utdrag ur boken: ?Släktträffen var det värsta på året, som fanns i hela världen, tyckte Alfred. Där skulle han sitta bredvid Susanne och dricka läsk och det skulle bli så trevligt, så trevligt så.Det skulle det inte alls.?
Utdrag ur boken: ?Släktträffen var det värsta på året, som fanns i hela världen, tyckte Alfred. Där skulle han sitta bredvid Susanne och dricka läsk och det skulle bli så trevligt, så trevligt så.Det skulle det inte alls.?Foto: 

Som titeln antyder handlar den om att stå i centrum. Inledningsvis tycker Alfred det är obehagligt, han till och med krymper när någon tittar på honom. Men strax efter att hans föräldrar frågat sig hur liten en pojke egentligen kan bli inträffar något som får Alfred att växa i?stället. Men förändringen är inte bara positiv. Han växer nämligen så mycket att andra knappt får plats.

Här smälter text och bild samman med en härlig energi. Situationernas allvar silas fram genom en humoristisk vardagsskildring som hela tiden stegras. De livfulla bilderna fördjupar därpå finurligt alla känsloutbrott. Alla tittar på Alfred är en utmärkt utgångspunkt för att diskutera självkänsla och gruppdynamik, men också ett festligt konstverk med en överraskande sidlösning.

Alla tittar på Alfred

Text: Johan Unenge

Bild: Maria Nilsson Thore

Förlag: Bonnier Carlsen

Ålder: 3–6 år

Läs också: Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons