Annons
Nyheter

Hoppfullt om vänskap

NATUREN HAR SIN gång. Årstiderna avlöser varandra, och mössor och vattenkannor med dem. När våren har sugit åt sig smältvatten och sprängt knoppar är det därför helt på sin plats att ropa: Vakna, min kastanj!
Nyheter • Publicerad 13 november 2014
Ane Gustavsson har gjort stämningsfulla bilder till Åsa Mendel-Hartvigs berättelse Vakna min kastanj.
Ane Gustavsson har gjort stämningsfulla bilder till Åsa Mendel-Hartvigs berättelse Vakna min kastanj.Foto: ANE GUSTAVSSON
Foto: 

Det är också titeln på Åsa Mendel-Hartvigs och Ane Gustavssons nya bilderbok. De har gjort böcker tillsammans förut, en hel rad om Otis har det blivit. Mendel-Hartvig är annars utbildad journalist och skriver för barn upp till sju år. Gustavsson är illustratör och altviolinist, och har bland annat gjort bilderboken Drillar och draköron med Lennart Hellsing.

I vakna min kastanj får vi följa ett litet barn som bor i en lägenhet i en icke namngiven stad. På gården utanför fönstret finns ett stort träd som har stått där i säkert hundra år. I bokens vintriga början syns huvudpersonen klippa ut egna lövformer som fästs med tejp på fönstret i perfekt linje med grenarna, allt för att påskynda blommor och taggiga kastanjebollar. Redan där mumlar boken om ett speciellt bildberättande.

Annons

Själva texten är inledningsvis lite seg i sitt beskrivande av blad och turordning, men den vänder ganska snabbt till en mer dramatisk saga med flera lager av kontrasterande hot och drömmar. Snart står jaget som en kompletterande sol och lyser med sin ficklampa på stammen för att skynda på livet, men ingenting händer. Då kommer Hon-som-äger-huset och klargör burdust att det är dags att såga ner trädet.

Men vad ska det lilla barnet göra för att förhindra detta? En flytt upp i trädkronan blir till slut sista utvägen. Då börjar trädet prata och avslöjar genom små historier en hel del om hur det fungerar med fröer och livets gång.

Gustavssons stämningsfulla bilder gestaltar skeendet med ömsinta möten mellan det mustiga och skira. Men de berättar också egna historier. Här finns till exempel en ballong och en katt som i periferin underfundigt lever sitt eget liv. Imponerande är också hur speglingar i fönsterglas och skiftningar i fasader blir bärare av egna bilder, samtidigt som även de berikar huvudspåret.

Vakna min kastanj är en både vemodig och hoppfull bok om vänskap och natur. Här trängs olika perspektiv lärorikt med omsorgstankar och en dramatisk bildvärld.

JONNA FRIES

VAKNA MIN KASTANJ

BILDERBOK

Text: Åsa Mendel-Hartvig

Bild: Ane Gustavsson

Förlag: Natur & Kultur

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons